Країни ЄС погодили спільне користування газовими сховищами

Країни ЄС погодили спільне користування газовими сховищами
Передбачено поділ фінансових витрат на наповнення блакитного палива
фото з відкритих джерел

Мандат визначає правила підземного зберігання газу та можливості обліку запасів скрапленого природного газу

Посли Євросоюзу погодили мандат на переговори з Європейським парламентом щодо пропозиції про спільне використання газових сховищ в інтересах усіх країн-членів Союзу. Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Із метою підвищення безпеки поставок ЄС в нинішньому геополітичному контексті пропозиція спрямована на забезпечення того, щоб потужності зі зберігання газу в ЄС були заповнені до наступного зимового сезону і могли бути розділені між державами-членами в дусі солідарності», – йдеться в заяві.

Мандат визначає правила підземного зберігання газу та можливості обліку запасів скрапленого природного газу (СПГ), обмежуючи при цьому зобов'язання певним обсягом річного споживання газу членами ЄС за останні п’ять років, щоб уникнути непропорційного впливу на деякі держави-члени з великою ємністю зберігання.

Оскільки не всі країни ЄС мають на своїй території газові сховища, мандат передбачає отримання ними доступу до запасів інших держав-членів, з поділом фінансових витрат на наповнення блакитного палива.

Держави-члени також домовилися про обов'язкову сертифікацію для всіх операторів систем зберігання, щоб уникнути виникнення потенційних ризиків зовнішнього впливу на критично важливі інфраструктури зберігання.

Було погоджено, що термін дії зобов'язань щодо заправки закінчується 31 грудня 2026 року.

Також мандат передбачає ряд винятків із цих загальних вимог для Кіпру, Мальти та Ірландії з урахуванням того, що ці держави не мають прямого поєднання з газовою системою інших членів Євросоюзу.

Нагадаємо, ЗМІ порахували, у скільки РФ обійдеться енергонезалежність від Кремля .

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: