Наші на Олімпіаді у Парижі. На які медалі може розраховувати Україна

Наші на Олімпіаді у Парижі. На які медалі може розраховувати Україна

Наші на Олімпіаді у Парижі. На які медалі може розраховувати Україна

«Главком» вірить в українських спортсменів
колаж: glavcom.ua

«Главком» вірить в українських спортсменів та вважає, що вони здобудуть більше 20 олімпійських нагород

Церемонія відкриття головного спортивного форуму планети розпочнеться у Парижі вже сьогодні, 26 липня. Україна буде представлена на Олімпіаді практично в усіх видах спорту. Багато наших, на думку експертів та спортивних аналітиків, також будуть серед претендентів на олімпійські нагороди.

«Главком» продовжує серію матеріалів, присвячених Олімпійським іграм. Сьогодні пропонуємо нашим читачам познайомитися з найперспективнішими представниками України, які претендуватимуть на нагороди.

Загалом, українці можуть розраховувати на 20-25 медалей.

«Главком» вірить в українських спортсменів, шляхом аналізу та експертного опитування ми сформували зухвалий прогноз: наші здобудуть 24 олімпійські медалі, чотири з яких будуть золотими.

Артистичне плавання. Хто приборкає нові правила?

До цього олімпійського циклу артистичне плавання було одним з найбільш передбачуваних видів спорту. Медалі брали представниці одних і тих самих країн, і на п’єдестал було потрапити дуже важко, якщо ти не фаворит.

Україна чекала своєї медалі аж до 2021 року. Часто дівчата ставали четвертими після представниць країни-терористки, китаянок та японок. Утім, на Олімпіаді-2020 вдалося розірвати безмедальне коло і здобути одразу дві нагороди (в дуеті та групі).

Усе змінилося від 2022 року, коли Міжнародна федерація змінила підхід до оцінювання вправ. На жаль, не вдалося на початку року адаптуватися повністю до правил нашій групі, яка не змогла відібратися на Олімпіаду. Також у зоні ризику був і дует, однак наша країна все ж буде змагатися на Олімпіаді у цьому виді програми.

Українки Марина та Влада Алексіїви підходять до Олімпіади з хорошими шансами на нагороди
Українки Марина та Влада Алексіїви підходять до Олімпіади з хорошими шансами на нагороди

Українки можуть боротися за нагороди, адже на останніх стартах вони перебували в гарній формі та брали медалі. Позицію наших русалоньок у фінальному рейтингу визначить відсутність помилок під час виконання змагальних програм, адже саме це ставало перепоною для медалей на минулих світових першостях.

Прогноз на вид спорту: одна бронза (Марина та Владислава Алексіїви)

Легка атлетика. Ярослава Магучіх і всі-всі-всі

Легкоатлетичні змагання є окрасою Олімпійських Ігор, адже досить часто цей вид спорту дарує неймовірно напружені протистояння та красиві історії успіху. Для України легка атлетика теж є досить перспективним, у контексті медалей, видом спорту.

Основну увагу українців будуть привертати стрибки у висоту серед жінок, які вже не одне десятиліття є сильним видом для України. Головною фавориткою змагань є Ярослава Магучіх. Вона шокувала усіх на етапі Діамантової Ліги у Парижі, встановивши спершу новий рекорд України (2,07 м), а потім з першої спроби побила світовий рекорд (2,10 м).

Ярослава Магучіх – нова рекордсменка світу
Ярослава Магучіх – нова рекордсменка світу
фото: x.com/diamond_league

Також можна виокремити ще одну нашу стрибунку у висоту Ірину Геращенко, яка минулого року вперше в кар’єрі стрибнула два метри. Цей результат повинен був надати впевненості Ірині. Отже, вона також може принести нашій країні нагороду

На своїй третій Олімпіаді виступатиме Марина Бех-Романчук. Стрибунка вирішила дещо видозмінити спеціалізацію і сконцентруватися на потрійному стрибку, до того виступала в стрибках у довжину. У своєму дебютному сезоні, два роки тому, Марина встановила потужний особистий рекорд (15,02 м) та виграла звання чемпіонки Європи. Уже за рік вона здобула срібло Чемпіонату світу. Цього ж року українка присвятила більшість сезону відновленню від отриманої травми, тому два найбільших турніри, чемпіонат світу в приміщенні та континентальну першість на відкритому повітрі, вона пропустила. Але вже на своєму першому старті на Діамантовій Лізі у Монако, вона стрибнула на позначку 14,81 метра, що показує гарну готовність до Олімпійських Ігор.

Марина Бех-Романчук виступатиме на своїй третій Олімпіаді
Марина Бех-Романчук виступатиме на своїй третій Олімпіаді
фото: AP Photos

Також у боротьбі за медалі буде і наш метальник молота Михайло Кохан. 23-річний атлет був дуже близьким до здобуття нагороди Олімпійських Ігор-2020, проте сенсаційний норвежець Ейвінд Хенріксен посунув нашого молотобойця з п’єдесталу в одній з останніх спроб. Уже цього року на континентальній першості у Римі Михайлу вдалося посісти третє. Для нагороди у столиці Франції йому доведеться показувати результати, які близькі чи навіть вищі за особистий рекорд.

Прогноз на вид спорту: одне золото (Ярослава Магучіх), одне срібло (Марина Бех-Романчук)

Бокс. Чи зможе Олександр Хижняк взяти реванш за прикрий фінал у Токіо?

До Парижа поїде найменша боксерська делегація в історії нашої країни – лише трьом бійцям вдалося потрапити на Олімпійські Ігри. Але це стане додатковою мотивацією для боксерів проявити себе якомога краще у столиці Франції та показати свій максимум.

Головні надії покладаються на «полтавського танка» Олександра Хижняка, для якого це буде друга Олімпіада в кар’єрі. 2021 року він здобув срібло через прикру помилку у фіналі, тому для нього настав час виправити помилки та здобути довгоочікуване золото.

Хижняк знову підходить до старту головним фаворитом: він виграв Європейські Ігри 2023 року у новій для себе ваговій категорії, до 80 кг. Проте на цей раз складно об’єктивно оцінити силу нашого боксера, адже чемпіонати світу під егідою однієї з найбільш проросійських федерацій, AIBA, Україна пропускала, а на інших міжнародних турнірах досить рідко змагалися лідери.

Хижняк намагатиметься нарешті хдобути олімпійське золото
Хижняк намагатиметься нарешті хдобути олімпійське золото
фото: Reuters

Хижняк стартуватиме на Олімпійських Іграх-2024 у статусі третього сіяного. Це означає, що він не має до півфіналу зустрітися з найголовнішим опонентом, дворазовим олімпійським чемпіоном з Куби Арленом Лопезом. Цей поєдинок фактично і може визначити гатунок нагороди Хижняка, однак до медалі йому треба буде виграти два поєдинки.

Також здивувати всіх може молодий Айдер Абдураїмов. Українець чудово виступив на останньому кваліфікаційному турнірі, здолавши всіх суперників та здобувши путівку на Олімпіаду. Якщо Абдураїмов не потрапить до однієї секції з Хав’єром Діязом Ібаньєзом чи Абдумаліком Халоковим, він може зачепитися за медаль Олімпіади.

Для Дмитра Ловчинського єдиним шансом на нагороду я потрапляння до секції з алжирцем та бразильцем, адже вона виглядає найбільш прохідною. Якщо Ловчинський не отримає у суперники на ранніх раундах німецького боксера Нелві Тіафака чи італійця Дієго Ленці, він також може стати сенсацією змагань.

У коментарі «Главкому» ексчемпіон світу з боксу В’ячеслав Сенченко побажав успіху нашим хлопцям та зробив прогноз на їхній виступ. «Я бажаю нашим боксерам вдало виступити. У мене є надія, що олімпійські медалі будуть. Я більш ніж впевнений, що Олександр Хижняк буде з медаллю, сподіваюся, золотою. Будемо сподіватися, що усі троє наших будуть з медалями, але це буде непросто», – зазначив Сенченко.

Прогноз на вид спорту: одне золото (Олександр Хижняк)

Веслування на байдарках і каное. Чи вдасться Лузан знову стати мультимедалісткою?

У веслуванні Україна безперервно здобуває нагороди, починаючи від Олімпійських Ігор-2008. Саме тому на цей вид варто звернути увагу, адже тут хороші шанси на кілька нагород.

Найбільшою інтригою в Парижі стане виступ Людмили Лузан та Анастасії Рибачок, які є віцечемпіонками Олімпіади-2020 та чемпіонками сіту-2021. Рибачок, яка була постійною напарницею Лузан, рік не змагалася через декретну відпустку. Народивши сина, Анастасія через короткий проміжок часу повернулася до тренувань і вже цього року виступила на етапі Кубка світу разом з Людмилою. Дівчата тоді стали другими у каное-двійці, 500 м, поступившись лише своїм головним конкуренткам з Китаю.

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок будуть намагатися у Парижі повторити свій успіх в Токіо
Людмила Лузан та Анастасія Рибачок будуть намагатися у Парижі повторити свій успіх в Токіо

Також варто згадати і особистий вид, каное-одиночку, 200 м, де Людмила Лузан є бронзовою призеркою Олімпіади та може демонструвати гарні результати на важливих стартах.

Приємним здивуванням всього олімпійського циклу стала чоловіча байдарка-четвірка, яка у своєму зірковому складі здобула медалі трьох чемпіонатів світу поспіль. Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов та Іван Семикін виграли світову першість у 2021-му та двічі стали бронзовими у 2022 та 2023 роках. Вони підходять до цієї Олімпіади у статусі одних з фаворитів, тож можемо очікувати на медаль і від них.

Чоловіча байдарка-четвірка здобула медалі трьох чемпіонатів світу поспіль
Чоловіча байдарка-четвірка здобула медалі трьох чемпіонатів світу поспіль

Прогноз на вид спорту: два срібла (Людмила Лузан/Анастасія Рибачок, байдарка-четвірка)

Стрибки у воду. Чи відновиться Олексій Середа до турніру?

Представники стрибків у воду, хоч і мають нагороди різних міжнародних першостей, уже давно не брали медалі Олімпіад. Усього дві медалі здобули українці за 25 років участі на головному спортивному форумі світу.

Головною дійовою особою для України у цьому виді є один з найбільш талановитих стрибунів у воду у світі Олексій Середа. Цього олімпійського циклу він виграв чотири нагороди світових першостей на десятиметровій вишці, серед яких є одна особиста бронза та дві медалі у синхронних стрибках разом з напарником Кіріллом Болюхом. Саме командний вид є більш перспективним, адже кількість учасників є набагато меншою, і наші стрибуни у воду мають конкурентну програму, яка дозволяє боротися за місце на п’єдесталі. Єдиною проблемою, яка виникла цього сезону, стала серйозна травма руки Олексія, через яку він пропустив майже увесь сезон та довгий час не тренувався. Він уже відновив тренування, проте на цей момент заявлений лише на особисту першість, а ось у синхроні з Кіріллом Болюхом стрибатиме Марк Гриценко. Цей склад не є остаточним, і ще можна провести заміну. Якщо ж Середі вдасться повністю відновитися та все-таки виступити у синхроні з десятиметрової вишки, то саме цей вид програми є найбільш перспективним для України в плані нагород.

Олесій Середа та Кірілл Болюх – головні медальні надії України в стрибках у воду
Олесій Середа та Кірілл Болюх – головні медальні надії України в стрибках у воду

В особистій першості Середа також претендуватиме на нагороди, однак місць на п’єдесталі всього три, а два з них, найімовірніше, здобудуть китайські спортсмени. У боротьбі за третю нагороду Олексію доведеться обходити двох британців, мексиканця, канадійця та австралійця, що є нелегким, але реальним завданням.

Також можуть здивувати вболівальників представниці жіночої вишки.

У синхроні Софія Лискун та Ксенія Байло стали чемпіонками Європи-2024 та п’ятими на Чемпіонаті світу, і за умов чистого проходження п’яти стрибків можуть скласти конкуренцію своїм суперницям за медалі. Також це може зробити Лискун і в особистій першості. Софія є дворазовою віцечемпіонкою Європи в індивідуальному виді, тому вона знає, як вигравати медалі головних стартів сезону.

Прогноз на вид спорту: одна бронза (Олесій Середа/Кірілл Болюх)

Фехтування. Надія на Ольгу Харлан

У фехтуванні Україна від часів незалежності мала багатьох іменитих представників, проте найбільш відомою українкою в цьому виді спорту є Ольга Харлан.

43-разова призерка головних світових стартів, таких як континентальні, світові та особисті першості, їде на свою п’яту Олімпіаду не сама, як це було в Токіо, а разом з командою, яка теж здобула олімпійську ліцензію.

З нашою лідеркою їдуть боротися за медалі Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова. У цьому складі всі, крім Бастакової, були у складі «срібної» команди з Олімпійських Ігор – 2016, тож мають значний досвід за своїми плечима. Саме в командному турнірі шаблісток у нас найвищі шанси за нагороду: Україна вигравала декілька етапів Кубка світу протягом відбіркового турніру, була у четвірці найкращих на Чемпіонаті світу – 2023 (на якому Харлан дискваліфікували через небажання тиснути руку представниці країни-терористки), здобула срібло цьогорічної континентальної першості. Наші дівчата, а також француженки та угорки, будуть найголовнішими фаворитками першості в Парижі.

Історичне фото. Ольга Харлан відмовляється тиснути руку представниці країни-терористки
Історичне фото. Ольга Харлан відмовляється тиснути руку представниці країни-терористки
фото: Tadashi Miyamoto/Aflosport/IMAGO

Має шанси на особисту нагороду і сама Харлан, яка регулярно вигравала медалі Кубків світу та Гранпрі. Ольга підходить до турніру в когорті восьми сіяних, тож до чвертьфіналу зможе уникнути найбільш складних суперниць.

Жіноча шпага теж змогла повернутися на Олімпійські ігри командою, і саме в цьому виді матиме шанс на медаль. Збірна, яка складається з чемпіонки Європи-2022 Влади Харькової, чемпіонки Європейських Ігор-2023 Фейбі Бежури, призерки чемпіонатів світу Олени Кривицької та призерки Гранпрі Дар’ї Варфоломеєвої демонструє чудовий рівень фехтування та може виграти у будь-якої з семи команд, які складатимуть їм конкуренцію. В особистій першості шансів трохи менше через високий рівень конкуренції, проте все одно дівчата можуть нав’язати боротьбу найкращим та вдало виступити у Парижі.

Жіноча шпага змогла повернутися на Олімпійські ігри командою, і саме в цьому виді матиме шанс на медаль
Жіноча шпага змогла повернутися на Олімпійські ігри командою, і саме в цьому виді матиме шанс на медаль

Прогноз на вид: два срібла (Ольга Харлан, жіноча команда шаблісток), одна бронза (жіноча команда шпажисток)

Спортивна гімнастика. Ілля Ковтун і не лише він

Спортивна гімнастика є найбільш медальним видом спорту на Олімпіадах для України. За всі роки участі наші спортсмени виграли 19 нагород, з яких сім золотих, чотири срібних та вісім бронзових. Україні вдалося зібрати одну з найсильніших команд в своїй історії, яка може здобути чимало нагород.

Україні вдалося зібрати одну з найсильніших команд в своїй історії, яка може здобути чимало нагород
Україні вдалося зібрати одну з найсильніших команд в своїй історії, яка може здобути чимало нагород

Головною медальною надією є 20-річний Ілля Ковтун. Українець входить до лідерів за складністю на своєму найсильнішому снаряді, паралельних брусах, а також є гарним багатоборцем. Ілля є володарем найкращого результату для нашої країни у багатоборстві на чемпіонатах світу – він посів другу позицію на першості в Антверпені. Також він має бронзу Чемпіонату світу – 2021 в багатоборстві та чотири золоті нагороди континентальних першостей. Ілля є лідером української команди і саме від його виступу залежать перспективи як в особистих першостях, так і командних. Ковтун уже має досвід Олімпійських Ігор, що теж має допомогти йому виступати максимально якісно.

Іншим молодим атлетом, який може себе показати на Олімпіаді, є Назар Чепурний. Його найсильнішим видом є опорний стрибок, і саме в ньому він буде боротися за медаль. На рахунку Чепурного бронза чемпіонату світу-2023 та медаль такого ж гатунку з континентальної першості-2024.

Ілля Ковтун може здобути для України відразу кілька нагород у Парижі
Ілля Ковтун може здобути для України відразу кілька нагород у Парижі

Ветеранами команди є Олег Верняєв та Ігор Радівілов. Олег має дуже конкурентні програми на брусах та коні, та має у своєму активі медаль Чемпіонату Європи – 2024 у багатоборстві. Радівілов же спеціалізується на опорному стрибку та кільцях, однак у другому виді йому буде складно боротися за фінал та нагороди.

Також варто відзначити те, що збірна України здобула командне золото Чемпіонату Європи – 2024. Сумарна складність наших програм на Олімпіаді є однією з найвищих, тому вдале виконання може зробити наших гімнастів медалістами Олімпіади в командному виді. 

Прогноз на вид спорту: одне золото (Ілля Ковтун, паралельні бруса), два срібла (Ілля Ковтун, багатоборство, Назар Чепурний, опорний стрибок), дві бронзи (чоловіча команда, Ігор Радівілов, опорний стрибок) 

Дзюдо. Що покаже Дар’я Білодід у новій ваговій категорії?

У дзюдо головні надії на жіночу частину команди – Дар’ю Білодід та Єлизавету Литвиненко.

Українська «Анаконда» Дар’я Білодід змінила вагову категорію після бронзи Олімпіади-2020 з 48 кг до 57 кг. Українці вдалося пристосуватися та демонструвати гарні результати. Цього року Білодід виграла золото Чемпіонату Європи, а також з минулого року вона має серію з п’яти поспіль подіумів на змаганнях різного рівня.

Дар’я Білодід – українська «Анаконда»
Дар’я Білодід – українська «Анаконда»

Єлизавета Литвиненко дебютуватиме на Олімпіаді-2024 у ваговій категорії до 78 кг. Українка є бронзовою призеркою чемпіонату світу-2022, де у бронзовому матчі вона здолала олімпійську чемпіонку з Японії.

Цього сезону Литвиненко була на п’єдесталах пошани тричі: відзначилася трьома бронзами, а на Чемпіонаті Європи посіла п’яте місце. Єлизавета буде восьмою сіяною на Олімпіаді і не зустрінеться до чвертьфіналу з іншими складними суперницями, чим гарантує собі принаймні втішні сутички.

Прогноз на вид спорту: одна бронза (Дар’я Білодід)

Академічне веслування. Новий екіпаж четвірки

Після невдалої відбіркової кампанії до Олімпійських Ігор – 2020, де Україну представляли лише дві людини, в академічному веслуванні відбулися позитивні зрушення.

Зокрема, вдалося повернути на Олімпіаду екіпаж жіночої четвірки парної, а також відібратися у чоловічій двійці парній легкої ваги.

Жіноча четвірка парна є одним з найуспішніших видів програми для України, адже саме в ній було здобуто золото Олімпійських Ігор – 2012 та виграно шість поспіль чемпіонатів Європи у період з 2007 по 2012 рік. Українки відібралися на Олімпіаду на фінальній кваліфікаційній регаті в Люцерні, де в напруженій боротьбі таки змогли фінішувати у двійці найкращих.

Жіноча четвірка парна є одним з найуспішніших видів олімпійської програми для України
Жіноча четвірка парна є одним з найуспішніших видів олімпійської програми для України
фото: World Rowing

Тренерський штаб вирішив провести заміну перед Олімпіадою – замість Наталії Довгодько, яка має проблеми зі здоров’ям, виступатиме Євгенія Довгодько. Варто зазначити, що заради виступу в четвірці довелося відмовитися від ліцензії в одиночному човні, адже Євгенія фізично не може поєднувати виступ у двох екіпажах. Утім, її чудова фізична форма, яка дозволила потрапити на Олімпійські Ігри у новому для себе класі човна, точно знадобиться нашому екіпажу.

Основу четвірки складають Дарина Верхогляд, Анастасія Коженкова та Катерина Дудченко. Кожна з них має нагороди європейського рівня у змаганнях четвірки парних, а Коженкова має ще й титул олімпійської чемпіонки. Цей склад є найбільш оптимальним з усіх варіантів, тому в четвірці ми можемо розраховувати на боротьбу за медалі.

Стати приємною сенсацією можуть і бронзові призери Чемпіонату світу – 2022 Станіслав Ковальов та Ігор Хмара. Представники двійки парної легкої ваги цьогоріч виграли європейську кваліфікаційну регату та здобули путівку на Олімпіаду, однак уже давно не виступали на міжнародних стартах. Тим не менше, у них є спеціальний план підготовки до старту в Парижі, тож цілком імовірно, що пік їхньої форми може бути саме на головному старті чотириріччя.

Прогноз на вид спорту: одна бронза (жіноча четвірка парна)

Стрільба. Боротьба з нервами

Стрілецький турнір Олімпіад досить часто має непередбачувані результати. До прикладу, чотири чинні олімпійські чемпіони, Джавад Форугі (пневматичний пістолет, 10 м), Вільям Шейнер (пневматична гвинтівка, 10 м), Чжан Чанхун (малокаліберна гвинтівка, 50 м) та Їржі Ліптак (траншейний стенд) з різних причин не змогли відібратися на головний старт чотириріччя та підтвердити свій статус. Ще однією особливістю стрільби як виду спорту є наявність високого рівня конкуренції, і будь-яка помилка може лишити навіть найбільшого фаворита без медалі чи фіналу змагань.

До Парижа наша команда їде у складі шести представників, і кожен може вести боротьбу за нагороди. Найбільші медальні шанси у віцечемпіона Олімпіади-2016, чемпіон світу 2022 року Сергія Куліша.

Сергій Куліш вже має досвід здобуття олімпійської нагороди
Сергій Куліш вже має досвід здобуття олімпійської нагороди

Сергій підходить до Олімпіади як віцечемпіон Європи-2024, тож він має всі шанси гарно себе проявити у Парижі.

Також за медалі можуть боротися наші Павло Коростильов, який є бронзовим призером чемпіонату світу-2022 у пневматичному пістолеті, Олена Костевич, здобувала срібло світової першості-2023 у малокаліберній стрільбі, і Максим Городинець, він виборов золото континентальної першості-2024 у швидкострільному пістолеті.

Олена Костевич буде намагатися у Парижі здобути друге для себе олімпійське золото
Олена Костевич буде намагатися у Парижі здобути друге для себе олімпійське золото

Має шанси потрапити на п’єдестал Ірина Маловічко, яка була близькою до медалей на Чемпіонаті світу – 2022, проте їй доведеться показувати досить стабільний рівень стрільби, щоб пройти кваліфікацію та вийти до фінальної шістки.

Прогноз на вид спорту: одне срібло (Сергій Куліш), одна бронза (Олена Костевич, пневматичний пістолет)

Плавання. Соті секунди – на вагу золота

У плаванні відбулася зміна поколінь за цей олімпійський цикл, адже найстаршим серед українців буде дворазовий призер Олімпіади-2020 Михайло Романчук. Інші ж спортсмени є представниками молодіжної вікової категорії: Денису Кесілю – 23 роки, Владиславу Бухову – 22, Ніці Шарафутдіновій – 19, а Олександру Желтякову лише 18.

Найбільші очікування покладаються на автора одного з найбільш неочікуваних результатів цього року Владислава Бухова. Представник спринтерського плавання кролем на 50 м став першим на Чемпіонаті світу – 2024, встановивши у півфіналі національний рекорд у 21,38 секунди. Після цього українець став третім на континентальній першості, тож перебуває у гарній формі. Незважаючи на повільну стартову реакцію, на якій Бухов втрачає близько десятої секунди від свого результату, він є одним з найбільш талановитих молодих спринтерів на цій Олімпіаді. Якщо Владиславу вдасться стартувати якомога швидше і пройти дистанцію без помилок, йому під силу взяти медаль.

Владислав Бухов – головна надія українського плавання у Парижі
Владислав Бухов – головна надія українського плавання у Парижі

Потішив своїм виступом на Чемпіонаті Європи – 2024 наш наймолодший плавець Олександр Желтяков. На своїй головній дистанції, 200 м на спині, українець показав перший результат. Окрім здобуття золота, він встановив національний рекорд у 1:55 хвилин та продемонстрував час рівня другого місця Чемпіонату світу – 2024. Якщо Олександр зможе повторити чи покращити свій же рекорд України, він може боротися за подіум на своїх перших Олімпійських Іграх.

Не варто забувати і про Михайла Романчука, який чудово провів для себе Олімпіаду в Токіо. Найдосвідченіший серед нашої делегації плавець, для якого це буде третя Олімпіада, хоч і не демонструє потужних результатів, проте знає, як правильно підготуватися до важливих стартів. Якщо для медалі йому доведеться повторювати чи покращувати особисті рекорди, то ось потрапляння до фінальної вісімки можливе і з його поточними результатами.

Прогноз на вид спорту: одна бронза (Владислав Бухов)

Теніс. Молодість чи досвід?

Тенісні турніри Олімпійських Ігор зазвичай не є популярними серед гравчинь високого рівня, адже вони не приносять рейтингових очок та складно інтегруються у змагальний календар спортсменок. Проте Олімпіада у Парижі зібрала більшість світових лідерів.

Україна минулої Олімпіади отримала першу в своїй історії нагороду зусиллями Еліни Світоліної, яка здобула бронзу в особистій першості. Зараз же в особистій першості нашим буде складно вийти до медальних матчів, адже серед сіяних тенісисток опинилася лише Марта Костюк. Саме на неї покладаються головні надії: до третього раунду вона точно не зіграє проти 16 інших високорейтингових суперниць, і може поборотися з будь-якою з опоненток за вихід до четвертого кола.

Марта Костюк та Даяна Ястремська будуть боротися за свої перші олімпійські нагороди
Марта Костюк та Даяна Ястремська будуть боротися за свої перші олімпійські нагороди
фото: ФТУ

Більш перспективною видається парна першість, де за нашу країну виступатимуть одразу два дуети – Марта Костюк та Даяна Ястремська, Надія та Людмила Кіченок. Завдяки високому особистому рейтингу перший наш тандем буде сіяним і може зіграти з головними фаворитками лише у чвертьфінальних матчах, а ось Людмилі та Надії, щоб перевершити свій успіх Олімпіади-2020 (тоді вони дійшли до чвертьфіналу), доведеться вигравати у сильних суперниць вже в перших колах.

Враховуючи те, що обидві пари виглядають досить конкурентними, зібравши всіх найсильніших парниць нашої країни, ми можемо здобути першу нагороду в цьому виді програми.

Прогноз на вид: одна бронза (Марта Костюк/Даяна Ястремська)

Важка атлетика. Одна за всіх

Важка атлетика суттєво потерпає від великої кількості допінгових скандалів, через які цей вид спорту ризикує бути виключеним з програми Олімпіад. Наша країна, на жаль, теж має велику кількість порушень правил, тож у Парижі делегація з важкої атлетики складатиметься лише з однієї людини.

Каміла Конотоп є однією з найбільш талановитих українських важкоатлеток. У свої 23 роки харків’янка володіє трьома європейськими рекордами, статусом дворазової абсолютної чемпіонки континенту та володарки срібла Чемпіонату світу – 2023.

Каміла Контоп – єдина представниць української важкої атлетики, яка зуміла здобути олімпійську ліцензію
Каміла Контоп – єдина представниць української важкої атлетики, яка зуміла здобути олімпійську ліцензію

Конкуренція в її виді є високою, адже вона змагатиметься проти двох олімпійських чемпіонок – 2020, Мод Шаррон та Ко Сіньчунь, а також проти двох абсолютних чемпіонок світу, Ло Шифань та Єнні Альварес. Однак і Камілі теж є чим відповісти, адже її сума у 236 кілограмів є другим найкращим результатом олімпійського циклу. Якщо Конотоп зможе встановити нові європейські рекорди, у неї будуть чудові шанси покращити п’яту позицію з минулої Олімпіади та повернутися додому з медаллю.

Прогноз на вид спорту: одна бронза (Каміла Конотоп)

Боротьба. Прощальний танець Жана Беленюка?

Боротьба є другим найбільш успішним видом спорту для України на Олімпіадах: всього на одну нагороду менше, ніж спортивна гімнастика. До Парижа їде потужна делегація з дев’яти осіб, яка може принести не одну нагороду.

Головними надіями серед чоловіків є борці греко-римського стилю. Жан Беленюк, хоч уже і є віковим спортсменом, проте має досвід перемог навіть не в оптимальній формі. Саме так він здобув бронзу Чемпіонату світу – 2023 та нагороду такого ж гатунку на Чемпіонаті Європи – 2024 у ваговій категорії до 87 кг. На користь Беленюка грає досвід та вміння правильно вести сутички, тож він цілком може повторити успіх минулої Олімпіади та виграти медаль.

Жан Беленюк їде в Париж за другим для себе олімпійським золотом
Жан Беленюк їде в Париж за другим для себе олімпійським золотом

Парвіз Насібов, який виступає у категорії до 67 кг, не демонстрував особливо яскравих результатів, проте на початку сезону від дуже впевнено переміг одного з найбільших фаворитів Олімпіади-2024 азербайджанця Хасрата Джафарова. Також Парвіз цього року здобув бронзу континентальної першості в Румунії у вазі до 72 кг.

Парвіз Насібов виступатиме у ваговій категорій до 67 кг
Парвіз Насібов виступатиме у ваговій категорій до 67 кг

Серед жінок усі представниці України мають шанси здобути медаль Олімпіади. Найбільші шанси на подіум має бронзова призерка Олімпійських Ігор у Токіо Ірина Коляденко, яка вигравала Чемпіонат Європи – 2023 у категорії до 62 кг та бронзу Чемпіонату світу – 2023. Вона підходить до турніру в статусі четвертої сіяної та у півфіналі має зустрітися з Айсулу Тинибековою, яка створювала найбільше проблем нашій борчині на різних змаганнях.

Ірина Коляденко – бронзова призерка Олімпійських Ігор у Токіо
Ірина Коляденко – бронзова призерка Олімпійських Ігор у Токіо

Також варто звернути увагу й на трьох інших українок: Аліна Грушина є багаторазовою чемпіонкою Європи та призеркою світовою першості, Оксана Лівач має у своїй кар’єрі перемогу над зірковою представницею зібрної Азербайджану з українським походженням Марією Стаднік, яка була однією з найбільш незручних суперниць для Оксани, а Тетяна Сова-Ріжко виграла срібло цьогорічного Чемпіонату Європи.

Аліна Грушина є багаторазовою чемпіонкою Європи та призеркою світовою першості
Аліна Грушина є багаторазовою чемпіонкою Європи та призеркою світовою першості

Прогноз на вид спорту: одне золото (Жан Беленюк), одне срібло (Ірина Коляденко), дві бронзи (Аліна Грушина, Парвіз Насібов)

31. Наші на Олімпіаді - текст фінал фото 1

Загалом ж, якщо згадати історію, то на всіх літніх Олімпійських іграх спортсмени збірної України здобули 139 нагород.

Медалі України на літніх Олімпійських іграх
Медалі України на літніх Олімпійських іграх

довідка: «Главком»

Хто ще з українців може здивувати

Брейкінг. Анна Пономаренко є дворазовою віцечемпіонкою Європи та п’ятою в рейтинговому листі Олімпіади.

Веслувальний слалом. Вікторія Ус – чемпіонка Європейських Ігор – 2023 у байдарці-кросі та брала медалі Кубків світу в різних дисциплінах.

Сучасне п’ятиборство. Олександр Товкай став чемпіоном Європи-2024, а Валерія Пермикіна зупинилася за крок від нагороди на одному з етапів Кубка світу.

Україна має шанси покращити результат двох попередніх Олімпіад у Японії та Бразилії за позицією в медальному заліку та кількістю золота. Це пов’язано з більш комфортним часовий поясом для наших спортсменів.

Бажаємо успіху нашим спортсменам. Їхні перемоги та вдалі виступи особливо потрібні Україні в цей непростий час.

Ілля Мандебура, Артем Худолєєв, для «Главкома»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів