Уряд має зупинити процес посилення боргової кризи у зеленій енергетиці – адвокат

Уряд має зупинити процес посилення боргової кризи у зеленій енергетиці – адвокат
Підприємства зеленої енергетики будуть мати високий ризик фінансового дефолту у разі зупинки підтримки галузі через компанію «Укренерго»
фото: depositphotos.com

Кабміну треба скасувати ініціативу, яка критично збільшить борги у зеленій енергетиці – Савченко

Кабінет міністрів України має скасувати ініціативу щодо фінансування галузі зеленої енергетики через окремий спецрахунок замість існуючого механізму підтримки через компанію «Укренерго», оскільки це призведе до критичного накопичення заборгованостей у галузі та колапсу роботи зелених електростанцій. Про це заявила Ольга Савченко, партнерка Юридичної компанії ALTELAW.

«Декілька місяців ведеться мова про те, аби із тарифу на передачу Укренерго виокремити вартість послуги, яку сплачує Укренерго за збільшення виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, і покласти оплату цієї послуги на споживача, тобто на бізнес в основному», – заявила Савченко.

За її словами, відповідна ініціатива спочатку обговорювалася у рамках окремих робочих груп, а потім, попри негативний відгук до цієї ідеї з боку учасників ринку ВДЕ, це вилилось у складову плану України Ukraine Facility, який затвердив уряд.

«Сам факт і саме такі кроки, які демонструють відсутність діалогу, це, звичайно, такі негативні сигнали», – зазначила експертка.

Вона зазначила, що такого роду ініціативами уряд порушує домовленості з інвесторами в енергетику, які були закріплені меморандумом у 2020 році і які передбачають гарантії держави, щодо незмінності законодавчого і регуляторного поля до 2030 року.

Савченко підкреслила, що держава не надає пояснень і не планує надавати якісь гарантії інвесторам щодо того, що сплата коштів на розвиток ВДЕ не призведе до погіршення існуючої кризи з розрахунками.

«Якщо зараз «Укренерго» якось зобов'язано виплачувати, то просто невідомо, що буде далі», – додала вона. За її словами, існує великий ризик, що промислові споживачі будуть ігнорувати вимогу платити кошти на спецрахунок щодо розвитку ВДЕ, щоб зменшити, а не збільшити свої виробничі витрати, тим паче в умовах війни.

«Звичайно, окремий рядок з оплати ВДЕ, буде викликати тільки негатив. Якщо будуть ще й судові позови, то це повністю обрушить галузь. І ситуація стане ще більш критичною, ніж зараз», – підкреслила Савченко.

Вона пояснила, що поточна модель фінансування галузі ВДЕ не працює повноцінно виключно тому, що загалом в енергоринку є багатомільярдні кругові заборгованості, які треба вирішувати. На думку директорки Європейсько-Українського енергетичного агентства Анастасії Верещинської, підприємства зеленої енергетики будуть мати високий ризик фінансового дефолту у разі зупинки підтримки галузі через компанію «Укренерго», оскільки це порушить гарантованість надходжень і підприємства зеленої енергетики не зможуть розраховуватись за кредитами.

Читайте також: НКРЕКП має запобігти погіршенню фінансового стану «зеленої» енергетики – інвестори

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Людині на найвищому рівні управління, де вона оперує величезними коштами, і від неї залежать багато людей, – мають платити адекватну зарплату»
Скільки держслужбовців потрібно Україні
Державна екологічна інспекція – ключовий орган, який контролює виконання природоохоронного законодавства в Україні
Ліквідація Держекоінспекції: які перспективи наймасштабнішої реформи екологічного контролю? Реформи
«Зараз значна чистина середнього класу бере участь у захисті України: або в ЗСУ, або поруч. І неминуче переможе втретє. І саме на них пирскає отрутою не одна Малахова», - наголосив військовослужбовець
Оселедцевий скандал. Військовий розповів, що насправді сталося в рибному магазині
Лідер демократичної меншості вкотре закликав ухвалити допомогу Україні
Лідер меншості в Палаті представників окреслив дедлайн для схвалення допомоги Україні
Pin-up  і Forbes Ukraine запускають грантову програму для прифронтових бізнесів
Pin-up і Forbes Ukraine запускають грантову програму для прифронтових бізнесів новини компаній
Законодавці у Сенаті ще можуть не встигнути проголосувати за фінансування уряду до опівночі
Палата представників США ухвалила бюджетний пакет для уникнення шатдауну
Домовленість між Францією, Україною та Данією дозволить швидко доставити 78 САУ Caesar нашій країні
Франція передасть Україні майже 80 артилерійських установок Caesar
Гарпок зобов’язаний вирішити питання небалансів до 1 квітня цього року
В «Укренерго» та Гарпоку залишилось декілька днів на визнання недоплат галузі ВДЕ – адвокат
Редактор «Главкома» Дмитро Шеремета з перших днів повномасштабного вторгнення захищає незалежність України на передовій
Воїн із передової звернувся до ухилянтів: Якщо ви люди й у вас є права, то хто ж тоді ми?
Дата публікації новини: