«Кілер» Бабченка розповів деталі спецоперації СБУ

«Кілер» Бабченка розповів деталі спецоперації СБУ
Олексій Цимбалюк

Олексій Цимбалюк розповів, що отримав замовлення на початку квітня

Безпосередній виконавець удаваного вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка Олексій Цимбалюк розповів деталі спецоперації Служби безпеки України з усунення загрози життю росіянина. В інтерв’ю BBC він розповів, що отримав замовлення на початку квітня і одразу звернувся до СБУ.

За його словами, Борис Герман, якого слідство вважає організатором вбивства Бабченка, зробив пропозицію Цимбалюку вбити журналіста 6 квітня. Він розповів, що був знайомий із Германом раніше, бо підрозділ добровольців, в якому проходив службу Цимбалюк мав потребу у зброї, тож звертався до останнього по допомогу. При цьому Цимбалюк окремо відзначив, що Герман не був волонтером, адже за свою зброю отримував гроші.

«Він (Герман – ред.) запросив мене пообідати, числа 4-5 квітня. Це, можна сказати, була перша спроба вербування. На цій зустрічі Герман розповів, що є певна група осіб - в основному це росіяни. Вони заважають Україні, заважають всім на світі, це вороги, їх треба вбити, і на це певною групою осіб виділений бюджет. Мене це дуже зацікавило - не в тому плані, щоб попрацювати, а в тому, що я розумів: такі речі відбуваються задля провокацій, а провокації нікому в Україні не потрібні, під час війни це може закінчитися страшною бідою і страшним горем. Відповідно, я як тільки міг проявив зацікавленість, щоб вивідати інформацію, дізнатися більше. Отож я відповів: так, звичайно, я зацікавлений. І вже 6 числа надійшла конкретна пропозиція по Бабченку», - розказав Цимбалюк.

«У тій першій розмові він сказав мені: є список із 30 осіб, яких потрібно ліквідувати. Він одразу казав, що працювати потрібно дуже швидко, щоб встигнути до осені. Чому до осені - думаю, пізніше слідство розповість. Він запитував, чи є можливість підключити інших людей, бо одному відпрацювати таку кількість людей - це, звичайно, нереально. Я сказав: все є, групи є, давай. Почалася гра», - продовжив «кіллер».

Цимбалюк розповів, що під час однієї з наступних зустрічей Герман «збільшив» кількість цілей до 60.

«Розмова стосувалася списку майбутніх жертв. Імена не називалися, але список, з його слів, на той час виріс з 30 до 60 цілей. Для мене це, якщо чесно, звучало як розмова якогось маніяка», - відзначив він.

Цимбалюк розповів, що спецоперацію СБУ довелося завершувати раніше строків, оскільки інформація про фейк із вбивством дуже швидко ширилася, що могло спровокувати Германа терміново виїхати з країни. Цимбалюк зізнався, що йому точно відомі імена можливих наступних жертв замовника. Це Тодор Пановський і Ілля Богданов (раніше про активіста одеського Євромайдану Пановського і колишнього співробітника ФСБ Богданова як фігурантів розмов Германа з Цимбалюком повідомляв адвокат Германа Євген Солодко).

«Під час однієї з наших зустрічей він (Герман – ред.) показав мені їхні фотографії і сказав: ці наступні. Чергу - хто перший, а хто другий, - я міг визначати сам», - сказав «кілер» і припустив, що «список 47» СБУ все ж могла отримати – з листування Германа із замовником.

Цимбалюк також заявив, що знаходився у квартирі під час інсценування смерті Бабченка.

«Аркадій лежав у калюжі крові, біля нього стояли пляшки з водою - все було так, як згодом всі побачили на картинках. Все було готово до приїзду швидкої і до всього решта. Нікого - ані співробітників СБУ, ані гримерів, там не було. Була тільки його дружина, яка за легендою під час вбивства була в душі. Вона мала почути, як впало тіло, вийти звідти і викликати швидку. Я перебував у квартирі буквально 10-15 секунд, мені було не до того, щоб роздивлятися. Я більше слідкував за тим, що відбувається за дверима, щоб вийти без свідків. Я сказав «Доброго здоров'ячка» (Бабченку – ред.). Він (Бабченко – ред.) попросив, щоб я його не смішив. [Далі] я відійшов на безпечну відстань, маршрут я визначив за декілька днів до того. Звідти поїхав у безпечне місце. Все», - розповів «кілер».

Цимбалюк вважає, що його було обрано кілером Бабченка, бо Герман думав, що зможе маніпулювати ним, потураючи у розмовах з ним стереотипам щодо ставлення націоналістів до росіян.

«Людина вважала, що може мною маніпулювати. Що можна зіграти на моїй нелюбові до Росії, щоб я просто вбив росіянина, будь-якого … Ворогом України є не росіяни, а путінська Росія, імперська модель Росії. І вона є ворогом не тільки України, це ворог всього світу, за великим рахунком», - заявив він.

Цимбалюк також розповів, що всі розмови з Германом записані. Перша розмова була записана безпосередньо ним на телефон, далі Цимбалюк користувався наданою йому технікою СБУ.

«Надалі я вже працював з технікою СБУ - наші зустрічі з Германом в основному були без телефонів, вони залишалися в машині. Техніка була на мені. Я тепер точно знаю, що камеру можна помістити в ґудзик від сорочки», - зазначив «кілер».

Як відомо, про інсценоване вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, організоване в ході спецоперації СБУ 29 травня в Києві, знали до 10 чоловік.

Також 1 червня іноземним послам розкрили деталі спецоперації з Бабченком.

31 травня, суд заарештував Бориса Германа, підозрюваного в організації «вбивства» журналіста Аркадія Бабченка, на 60 діб.

У суді Герман назвав себе агентом СБУ, прокурор цю інформацію спростував

Адвокат Бориса Германа повідомив, що його підзахисний є директором компанії з виробництва зброї - українсько-німецького СП «Шмайсер».

Зазначимо, після публікації виданням «Страна» списку 47 журналістів і блогерів, які, за версією Служби безпеки України (СБУ), можуть стати жертвами вбивств, Головне слідче управління СБУ відкрило кримінальне провадження за фактом розголошення відомостей досудового розслідування.

Нагадаємо, глава СБУ Василь Грицак та генпрокурор Юрій Луценко 1 червня ввечері провели зустріч з журналістами, які опинились у так званому розстрільному списку спецслужб РФ.

Читайте також: 

Спецоперація «Воскресіння Бабченка». Стрес-тест для України

Громадянин Г.: все, що відомо про «організатора вбивства Бабченка» на цей момент

«Фонд Путіна» та його клієнти. Що встиг наговорити Борис Герман

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: