Пам’ятку архітектури Ніжина передали Українській православній церкві

Пам’ятку архітектури Ніжина передали Українській православній церкві
Ніжин. Церква Іоанна Богослова

На сесії Чернігівської обласної ради депутати прийняли рішення про передачу Чернігівській єпархії ПЦУ пам'ятки архітектури у Ніжині. Про це повідомляє прес-центр облради.

«В числі прийнятих депутатами документів було рішення про передачу у довгострокове безоплатне користування пам'ятки архітектури «Церква Іоанна Богослова» (Іванівська церква) у місті Ніжині управлінню Чернігівської єпархії УПЦ (Православна Церква України)», - йдеться у повідомленні.

Церква Іоанна Богослова збудована у 1752 р. коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість.
Споруджена всередині 18 ст. на колишній Московській вулиці на місці дерев'яної церкви. За об'ємно-просторовим вирішенням вона належить до різновиду тетраконхових будівель. Церква мурована, однобанна, за типом – хрещата з короткими раменами (до сходу і заходу прилягають рівновисокі екседри) - центричний храм.
У 1954-1955 рр. проводились реставраційні роботи. В даний час в будівлі розташовано відділ Державного архіву Чернігівської області.

Раніше стало відомо, що громада у селі Лосинець на Львівщині приєдналася до Української православної церкви.

Нагадаємо, на Тернопільщині підписано розпорядження про затвердження статуту першої в області релігійної громади, що вирішила перейти з Російської православної церкви в Україні до новоствореної помісної Православної церкви України.

Крім того, патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) розповів, що Храм святої Софії Київської – це материнський храм для церков різних конфесій українців. 

Зазначимо, що наприкінці березня у Словенії почала діяти Православна церква України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: