Скандал з Овсянніковою: стали відомі нові деталі (оновлено)

Скандал з Овсянніковою: стали відомі нові деталі (оновлено)
За даними ЗМІ, у Києві планувалася ще й зустріч Овсяннікової зі студентами
фото: Instagram Овсяннікової

Пресконференція Овсяннікової мала відбутися 1 червня, але була скасована через негативний суспільний резонанс

Голова правління громадської організації «Стоп Корупції» Ігор Бондарчук у коментарі «Детектору медіа» заявив, що його організація жодним чином не причетна до організації скасованої пресконференції з російською пропагандисткою Мариною Овсянніковою, яка мала відбутись 1 червня в пресцентрі агенції «Інтерфакс-Україна».

Раніше генеральний директор «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко повідомляв, що пресконференцію Овсяннікової попросила організувати газета Die Welt, де вона зараз працює колумністкою, за посередництва нідерландської волонтерки-доброчинниці Маріам Ламберт та української громадської і медійної організації «Стоп Корупції» («СтопКор»).

Однак «СтопКор» категорично заперечив своє посередництво.

«Стопкор» не брав участі в організації цієї пресконференції. Робила це людина, яка раніше працювала в «Стопкорі», вона у приватному порядку дізналася про цю пресконференцію і, можливо, якісь там кроки робила. Жоден з наших керівників, жоден з керівників відділів, шефредакторів не знали про цей захід, тим більше про те, що ми його організовували… Якби «Стопкор» і хотів організувати таку пресконференцію, ми б зробили в себе у медіацентрі, він в нас є, ми б анонс виклали на фейсбуці, а на сайті зробили пресанонс», – каже Бондарчук.

Координатор ГО «СтопКор» Роман Бочкала в коментарі «Детектору медіа» повідомив, що після появи новини про пресконференцію Овсяннікової організація провела внутрішнє розслідування.

«Наша організація зараз працює в дуже обмеженому режимі. В центральному офісі мало людей для того, щоб з’ясувати перебіг подій, треба було провести внутрішню перевірку. Виявилось, що все ж таки одна людина контактувала з волонтеркою (Маріам Ламберт. – ДМ), вона працювала до квітня і зараз не має жодного відношення до нашої організації... Але «СтопКор» не мав жодного відношення до цього», – каже Бочкала.

Нагадаємо, пресконференція за участю російської пропагандистки, а нині позаштатної журналістки німецької газети Die Welt Марини Овсяннікової мала відбутися 1 червня, але була скасованачерез «негативний суспільний резонанс».

Як відомо, на початку березня Марина Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла в студію з плакатом «Ні війні». Цей вчинок Овсяннікової отримав широкий суспільний резонанс. Пізніше росіянка звільнилася з пропагандистського каналу та виїхала з Росії. Згодом німецьке видання Die Welt найняло Овсяннікову на посаду кореспондентки.

Водночас Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України заявив, що Овсяннікова активно використовується в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи це реноме для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

На Заході Овсяннікову, яка багато років пропрацювала на російському пропагандистському телеканалі, зараз вважають борцем за свободу слова. Вона уже отримала низку премій у галузі свободи слова. Зокрема, 21 квітня німецька медіагрупа Weimer Media Group (WMG) присудила Премію ЗМІ за свободу президенту України Володимиру Зеленському, лідерці білоруської опозиції Світлані Тихановській та Овсянніковій. Однак згодом Овсяннікову все ж виключили зі списку лауреатів. А у травні Овсянніковій вручили премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: