Україна продає електрику закордон? «Укренерго» спростувало поширений фейк

Україна продає електрику закордон? «Укренерго» спростувало поширений фейк
Експерт пояснив, що Україна просто транзитом передає електроенергію, не використовуючи власні ресурси
фото ілюстративне

Україна не експортує електроенергію до Європи – «Укренерго»

Очільник «Укренерго» спростував інформацію про експорт електроенергії з України Україна не продає електроенергію за кордон, а лише допомагає сусіднім країнам транспортувати їх електрику. Про це в інтерв’ю заявив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький. 

«Я з великим подивом читаю дописи в соцмережах, в яких показують фізичні перетоки електроенергії з України, відображені на сайті ENTSO-E, і стверджують, що нібито це експорт. Насправді це транзитні фізичні перетоки. Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Це означає, що електроенергія заходить в Україну і виходить, не залишаючись у нас. Україна нічого не експортує і нічого не втрачає», – сказав він.

Кудрицький пояснив, що Україна просто транзитом передає електроенергію, не використовуючи власні ресурси.

Він додав, що для того щоб переконатися в тому, що експорту немає, треба подивитися на сайті ENTSO-E спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges, де відображаються торгові операції.

«Там видно, що з України до Європи нічого не надходить, а натомість Європа експортує електроенергію до України. Завдяки цьому імпорту ми можемо підтримувати більш-менш стабільну ситуацію з відключеннями», – наголосив очільник «Укренерго».

Нагадаємо, заступник міністра енергетики Микола Колісник також заявляв, що Україна не продає електроенергію за кордон на комерційній основі.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: