Скільки коштуватиме бензин наступного року: експерт дав прогноз

Скільки коштуватиме бензин наступного року: експерт дав прогноз
В Україні може подорожчати бензин
фото: glavcom.ua

Аналітик зробив прогноз, як курс гривні та ціни на нафту впливатимуть на вартість бензину наступного року

Водіям варто готуватися до подорожчання бензину на початку наступного року. Такий прогноз дав аналітик Олександр Болтян у коментарі виданню UBR.

За його словами, у разі подальшої девальвації гривні та подорожчання нафти на українських АЗС помітно подорожчає бензин. Він наголосив на тому, що в грудні-січні вартість нафти у світі визначатимуть такі фактори:

  • новий штам Covid-19;
  • анонсована адміністрацією Байдена нафтова політика США, яка робить видобуток сирої нафти ще дорожчою;
  • коментарі з країн ОПЕК+ про наміри своїх дій щодо зміни обсягів видобутку нафти у 2022 році;
  • вартість долара по відношенню до інших валют.

Для України зростання цін на нафту спричинить зростання вартості літра бензину. Причому як завжди вартість бензину почне підніматися заздалегідь.

Протягом 2021 року вартість літра бензину А-95 зросла від 24,69 грн до 30,28 грн в середньому в Україні, тобто додала понад 22%. Максимально ціна піднімалася до 31,82 грн/л, таким чином зростання цін від початку року сягало 29%.

«Якщо ми чекаємо, що ціна нафти у світі досягне пікових значень найближчими місяцями, то в Україні можна чекати зростання цін до 31-32 грн за літр А-95», – прогнозує фахівець.

Водночас, для України важливим сигналом зміни цін на нафту будуть і девальваційні стрибки.

«Динаміка національної валюти важлива у ціноутворенні бензину, і за падіння гривні до рівня 28-28,4 до долара США можна очікувати, що в деяких регіонах вартість літра бензину перевищуватиме рівень у 32 грн за літр А-95», – резюмував Болтян.

Також нещодавно експерти зробили прогноз цін на дизельне пальне.

А влада цього року перевірила якість пального на українських АЗС. Результати виявилися невтішними. Детально про це «Главком» розповідав у матеріалі за цим посиланням.

Також нещодавно експерти виявили на заправках небезпечний реагент, який може зламати автомобіль. Детально про це – за посиланням.

А ось на питання, чому в Україні таке дороге пальне, відповіла відома мережа АЗС, яка показала, скільки податків закладено в кожному літрі бензину.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: