Дипломат оцінив намагання Британії дошкулити Росії у зв’язку з отруєнням Скрипаля

Дипломат оцінив намагання Британії дошкулити Росії у зв’язку з отруєнням Скрипаля
Сергій Скрипаль

Отруєння російського екс-шпигуна спровокувало міжнародний скандал

Кроки Великої Британії щодо Росії у зв’язку з отруєнням колишнього агента-перебіжчика Скрипаля не є дошкульними. Таку оцінку зробив Володимир Хандогій, президент Української асоціації зовнішньої політики, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії (2010-2014), т.в.о. Міністра закордонних справ України (2009), під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Ситуація в двосторонніх відносинах значно погіршилася.

«Але якщо розглянути ситуацію, розклавши на атоми, що здійснила Велика Британія у відповідь на цей акт? Нічого такого надзвичайного і дошкульного вона не зробила. Ну, вишлють 23 російських дипломати, але ж залишиться ще така сама кількість. Відклали чи скасували візит Лаврова (міністр закордонних справ РФ – Ред.)? Насправді той візит фактично не готувався і не був предметом якихось переговорів. Коли Борис Джонсон прийшов на посаду міністра закордонних справ Великої Британії, то він зазвичай розсилає формальні запрошення своїм колегам відвідати Велику Британію. Це запрошення не було реалізовано і навіть нормально прийнято. Тому такий демарш – скасування візиту чи відкличемо запрошення – насправді нічого не важить в практичній площині», - пояснює дипломат.

Він також додав, що була вказівка обмежити контакти на політичному рівні.

«З тих кроків, які намагаються втілити, найсуттєвішими будуть кроки до тих російських олігархів, які навалою прилітають в Лондон, мають свою нерухомість, тримають гроші в банках. Зараз влада Британії досить активно працює в напрямку, щоб ці статки та їхнє походження було транспарентне. А також будуть більш пильно дивитися, звідки беруться гроші в цих банках. Як наслідок, можливо, трошки захвилювалися росіяни, які свого часу вважали Велику Британію як сейф, де можна спокійно себе почувати», - продовжує посол.

На його думку, бойкот ЧС з футболу 2018 має бути реальним, коли на змагання не приїздять команди. А в цілому всі кроки Великої Британії щодо РФ не є дошкульними.

«Переважний лейтмотив у британській пресі щодо дій Великої Британії до Росії як у прислів’ї «замах на рубль, а удар на копійку». Крику зробили багато, Мей виступала емоційно, але конкретні кроки не є дошкульними», - підсумував Хандогій.

Пропонуємо запис прес-конференції:

 
Як відомо, Велика Британія готова провести міжнародну експертизу нервово-паралітичної речовини, якою отруїли колишнього розвідника РФ Сергія Скрипаля.

Як відомо, отруєних росіян – Сергія Скрипаля і його дочку Юлію – знайшли без свідомості в центрі міста Солсбері в неділю, 4 березня.

У Великобританії встановили, що колишнього російського шпигуна та його доньку  отруїли нервово-паралітичною речовиною військового типу «Новичок», яку розробляла Росія.

Нагадаємо, 15 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що безрозсудна поведінка Росії протягом багатьох років стала фоном для отруєння на території Великої Британії екс-російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. 

Раніше стало відомо, що Британія припиняє двосторонні зв'язки з Росією.

У середу Велика Британія вирішила вислати з країни 23 російських дипломата, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Посольство Росії назвало рішення Великої Британії про висилку 23 дипломатів РФ неприйнятним.

12 березня британський прем'єр Тереза Мей оголосила, що з «високою імовірністю» Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: