Працевлаштування переселенців: головні плюси та мінуси для роботодавців

Працевлаштування переселенців: головні плюси та мінуси для роботодавців
Попит на працевлаштування серед ВПО на ринку праці дуже високий
фото з відкритих джерел

Попит на працевлаштування серед переселенців частково перевищує пропозицію 

Із початком повномасштабного вторгнення, значна кількість українців змушено покинули свої домівки.

Вони почали активно шукати нові міста для життя, а отже і нову роботу, аби отримувати стабільний дохід. Роботодавці зазначають, що у працевлаштуванні таких людей є негативні та позитивні сторони.

Порівняльну характеристику, на основі зібраних соціологічних даних, провела спеціальна група однієї із платформ для працевлаштування ВПО

ВПО в українському законодавстві це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Які плюси у працевлаштуванні ВПО

Керівниця відділу по роботі з персоналом мережі магазинів компанії Varus Олена Семидоцька запевняє, що ВПО, які шукають роботу, багато. Це означає, що є з кого вибирати. Якщо розглядати переселенців для найму, не буде дефіциту кадрів. Попит на працевлаштування серед переселенців частково перевищує пропозицію 

«Приємним бонусом для компанії є і те, що держава компенсує частину витрат. Якщо ви правильно зареєструєте, то отримаєте покриття частини коштів. Найм персоналу –  це дорога операція, яка містить оцінку персоналу, кадровий документообіг та витрати компанії на підготовку нового співробітника. Однак, зараз можна швидко знайти достатню кількість персоналу будь-якої категорії. Багато переселенців потребують заробітку, і ви можете знайти тих, хто потрібен вашій компанії, починаючи від вантажників і закінчуючи керівниками магазинів», – говорить експертка.

Які мінуси у працевлаштуванні ВПО

Головна проблема в тому, що переселенці швидко від’їжджають. Однак іноді є люди, яким сподобалися компанія та місто, а отже вони точно залишаться з вами.

«Також, якщо у переселеної особи велика сім’я, наприклад, троє дітей, то їй може не хотітися працювати, оскільки держава надає соціальні виплати, і немає потреби ходити на роботу», – запевняє Олена Семидоцька.

Ще одним мінусом є більш прискіпливий відбір людей, оскільки не всі розділяють цінності та місії компанії.

На що мають право переселенці

  • Просити місцеві органи влади допомогти у пошуку та возз’єднанні членів сімей, які втратили зв’язок через внутрішнє переміщення.

  • Запитувати інформацію про долю і місцеперебування зниклих членів сім’ї та близьких родичів.

  • Вимагати безпечних умов для життя та здоров’я, створення належних умов для постійного чи тимчасового проживання.

  • Дізнаватися інформацію про те, чи залишилася загроза в регіоні, який ВПО вимушені були покинути, яка там ситуація з інфраструктурою, екологією тощо.

Нагадаємо, як повідомляли раніше, у Міністерстві соціальної політики України пояснили, як діяти у разі виникнення проблем після оформлення документів, що засвідчують статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: