Суд в Іспанії викликає усунене керівництво Каталонії на допити

Суд в Іспанії викликає усунене керівництво Каталонії на допити

Колишній глава женералітету Каталонії Карлес Пучдемон зараз перебуває у Брюсселі

14 екс-високопосадовців Каталонії мають прибути в суд 2 і 3 листопада

Національний суд Іспанії видав повістки на допити на імена усуненого з посади президента Каталонії Карлеса Пучдемона і ще 13 членів його влади.

Як повідомляє «Радіо Свобода», вони викликані дати свідчення на 2 і 3 листопада. Зазначається, що  суд у Мадриді розпочинає розглядати звинувачення проти колишніх регіональних посадовців у заколоті, підбурюванні до заколоту і розтраті державних чи громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Пучдемон наразі перебуває у столиці Бельгії Брюсселі, де також працює значна більшість установ Європейського союзу. Там він, зокрема, заявив, що погодився з проведенням позачергових виборів у Каталонії, призначених центральним урядом Іспанії на 21 грудня, і не буде звертатися за політичним притулком до Бельгії.

Пучдемон також сказав, що не намагався уникнути правосуддя після того, як державний прокурор Іспанії рекомендував висунути йому звинувачення в заколоті. Він не уточнив, як довго буде залишатися в Бельгії, додавши, що повернеться в Каталонію, коли отримає «гарантії» від іспанської влади.

Раніше ЗМІ повідомляли, що колишній глава женералітету (уряду) Каталонії Карлес Пучдемон перебуває в столиці Бельгії Брюсселі, де, начебто, збирається просити політичний притулок.

Міністр з питань імміграції Бельгії Тео Франкен заявив, що його країна може надати політичний притулок Карлесу Пучдемону.

Як відомо, уряд Іспанії у суботу, 28 жовтня, офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучденон закликав захищати незалежність мирно.

Крім того, міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: