Конгресвумен Мікі Шерілл: Польща та країни Балтії – наступні, якщо Україна не стримає Путіна

Конгресвумен Мікі Шерілл: Польща та країни Балтії – наступні, якщо Україна не стримає Путіна
Мікі Шерілл: «Усіх нас хвилює ціна, яку український народ сплачує у цій війні»
фото: politico.com

«Єдине, що покладе кінець російській агресії, – поразка Путіна»

Україна пережила тисячі втрат, звірства ворога-садиста, виїзд мільйонів біженців і перетворення жвавих міст на руїни. Але вона повинна вистояти і здолати окупанта. Такий висновок зробила представниця Конгресу Мікі Шерілл після візиту до України. Минулого тижня політикиня здійснила вже другу поїздку в охоплену війною країну разом з іншими членами Комітету Палати представників у справах збройних сил.

«Відважний український народ не можна покинути», – зазначила конгресвумен, звертаючись до американського уряду і західних союзників, які мають стратегічний інтерес у поразці Росії.

Представниця 11-го округу Нью-Джерсі у Конгресі, член Демократичної партії, колишній пілот гелікоптера ВМС США та колишній федеральний прокурор Мікі Шерілл в інтерв’ю Star-Ledger поділилась своїми враженнями від поїздки до України.

«Росіяни коїли страшні звірства»

Судячи з ваших дописів у соціальних мережах, це була карколомна поїздка.

Так і було. Усіх нас хвилює ціна, яку український народ сплачує у цій війні. Це їхнє рішення – чи проливати свою кров заради свободи. Це свідчить про відданість українців майбутньому, вільному від російського впливу.

Росіяни коїли страшні звірства. Українці ж виявляють стійкість, попри ці жахи, попри розстріли літніх людей із зв’язаними за спиною руками, попри картини масових поховань. Розумієте, усе це тільки посилило рішучість українського народу.

Я також бачила шалене почуття гордості у мерів Бучі та Ірпеня – це передмістя Києва. Ці населені пункти стримували росіян, щоб захистити столицю, яку Путін збирався швидко оточити і захопити, але так і не зміг.

Це була ваша друга зустріч із президентом Зеленським. Чим він вас вразив?

Він справді був на висоті. Він консолідував людей через відданість демократії та свободі та їхню антипатію до росіян. Зеленський отримав неймовірну підтримку в усьому світі.

Мікі Шерілл відвідала Бучу
Мікі Шерілл відвідала Бучу
Скріншот Twitter

Минулого тижня Зеленський звільнив двох високопосадовців (керівників Офісу генпрокуратури та СБУ). Чи оцінюєте ви це як новий крок у спробі подолати корупцію?

Я говорила з ним про це. Не думаю, що він був у захваті від цього.

Я сказала йому: ми є членами Комітету Палати представників із питань збройних сил, з якими він просив зустрітися, а це надзвичайно прихильна аудиторія. Це двопартійна група людей, які дуже дбають про демократію, і багато хто з нас носив уніформу.

З огляду на історію України, хочу сказати: важливо не лише боротися за ідеали, а й жити відповідно до них. Я сказала, що існують певні занепокоєння, і необхідно швидко призначити генпрокурора. І мене запевнили, що це буде невдовзі зроблено (Зеленський виконав свою обіцянку. Генеральний прокурором України став Андрій Костін – «Главком»).

«Ми зробили цю війну неймовірно дорогою для Росії»

Чи були дискусії щодо обсягу допомоги, яку ми надсилаємо, і яким може бути її максимальний розмір?

Ну, звичайно. Дуже важливо підтримувати їх у цій боротьбі. Американський народ має розуміти: єдине, що покладе кінець російській агресії, – це поразка Путіна. Ми бачили агресію в Грузії, і ми бачили агресію в Криму. Схема одна і та сама: росіяни займають певну територію, повертаються додому, відновлюються впродовж якогось часу, а потім повертаються і захоплюють нову територію.

Значна підтримка надходить із Польщі та Балтії, які стануть наступними цілями Путіна, якщо Україна не зможе його стримати. Але завдяки зброї, яку ми надали Україні, ми зробили цю війну неймовірно дорогою для Росії, і це ускладнило для них можливість розглядати інші війни за території в майбутньому.

Мікі Шеллі активно спілкується з польськими та українськими військовими.
Мікі Шеллі активно спілкується з польськими та українськими військовими.
Скріншот Twitter

Тож ми маємо переконатися, що коли росіяни будують такі плани, вони мають розуміти, що це їм обійдеться надто дорого. Тому що, як ми бачили, ця агресія зачіпає не лише невеликий регіон. Зараз Путін створив світову продовольчу кризу. Він створив енергетичну кризу. Навіть коли світ працює над зерновою угодою, щоб спробувати покласти край деяким із цих проблем, він створює ще більше хаосу: через кілька годин після укладення зернової угоди він обстріляв ракетами Одесу: порт, з якого експортувалося зерно. Тому важливо, щоб Україна перемогла Росію, і щоб ми підтримали її в цьому.

Це реально? Чи вірите ви, що вони зможуть перемогти росіян і вигнати із захоплених територій, чи війна завершиться врегулюванням шляхом переговорів?

Я, звичайно, вважаю, що український народ може досягти і досягне перемоги. Я не уявляю, якою саме буде перемога, які межі матиме територія суверенної України. Але вони мають можливості перемогти.

Не можна недооцінювати людей, які борються за свою Батьківщину та демократію. Я можу сказати, що моральний дух російських військових неймовірно низький, що вони в основному прибули з недостатньо забезпечених районів, це не середній клас, і я не впевнена, що росіяни справді змирилися з втратами, яких зазнають їхні війська.

Крім того, росіяни вже відчувають біль від санкцій, Україна послаблює Росію і іншими способами, і ми будемо спостерігати наслідки цього протягом багатьох років. 

Чи можете ви оцінити ризик більш прямого втручання США, враховуючи потенційну можливість нападу Росії на лінії постачання або зони базування в Польщі та інших країнах НАТО?

Росія на сьогоднішній день була дуже обережною і не вступала в конфлікт безпосередньо з НАТО. Ми були єдині у тому, щоб донести Росії, що напад на країну НАТО повністю змінить контури цієї війни. І, звичайно, ми виконаємо наші зобов’язання за статтею 5 перед союзником по НАТО.

За Статтею 5 Північноатлантичного договору, у разі, якщо будь-яка з держав-членів Альянсу стає жертвою збройного нападу, усі інші без винятку члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападам на них усіх і застосують усіх заходів, які вважатимуть за доцільне, щоб допомогти члену Альянсу, який зазнав нападу.

Ніколи не кажи ніколи. Проте я вважаю, що наразі малоймовірно, що Росія вийде за межі України та зазіхне на територію НАТО.

Джерело: Star-Ledger

Переклад: Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: