Українці приїхали на Саміт миру, щоб розповісти про зниклих рідних

Українці приїхали на Саміт миру, щоб розповісти про зниклих рідних
«Я чіпляюся за думку, що мій чоловік досі живий... це те, що мене тримає. Якби я могла надіслати йому повідомлення, це було б просто те, що я люблю його», – Світлана
фото з відкритих джерел

Активісти закликають західних політиків тиснути на Росію, щоб вона припинила війну

Світлана Білоус приїхала у Бюргеншток на Саміт миру (Швейцарія), щоб розповісти світу про її зниклого чоловіка. Про це повідомляє Reuters.

«Я повинна зробити все, що в моїх силах, щоб повернути мого чоловіка», – сказала 34-річна Світлана із Харкова.

Відколи Анатолій зник у квітні минулого року, вона лише чула, що він живий, але не мала з ним прямого зв’язку. Щодня вона носить нашивку з його форми і молиться за його повернення.

«Я завжди ношу з собою його шеврон із його позивним «Лис», – сказала жінка, додавши, що хоче, щоб Росія дотримувалася Женевських конвенцій про поводження з військовополоненими.

«Ми хочемо конкретних дій щодо повернення військовополонених і допуску Міжнародного комітету Червоного Хреста до всіх місць несвободи», – сказала вона.

На транспарантах, які тримали Світалана та інші учасники акції, було написано «Росія катує та вбиває українських військовополонених – зупиніть її».

У Бюргенштоку український військовополонений Ілля Ілляшенко виступає на паралельному заході, організованому Товариством українців у Швейцарії. Сержант берегових військ прикордонної служби України Ілляшенко потрапив у полон під час боїв у рідному Маріуполі та утримувався у трьох різних таборах.

21-річного хлопця на позивний Смурф протримали 10 місяців, а потім повернули на обмін полоненими.
«У російському полоні постійний фізичний і психологічний тиск. Вони намагаються зламати твою особистість, тебе як людину. І роблять це дієвими методами», – сказав Ілля.

Він сподівається, що результат Саміту миру покращить становище його товаришів, яких досі утримують і яких він сподівається скоро знову побачити.

Нагадуємо, що міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) підтвердила, що з початку грудня 2023 року російські військові стратили щонайменше 15 українських бійців, які намагалися здатися в полон. Також російські загарбники  ймовірно, стратили ще шістьох військових ЗСУ, які здавалися в полон або вже здалися.

Читайте також: Чекав евакуації 21 день: прикордонники взяли у полон пораненого окупанта 
 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: