Зустріч на Босфорі: про що домовились Ердоган та Зеленський

Зустріч на Босфорі: про що домовились Ердоган та Зеленський
Президент Зеленський подякував Ердогану за підтримку
колаж: Anadolu

Зустріч президентів України і Туреччини відбувалась за закритими дверима, і тривала більше 2 годин

Сьогодні пізно ввечері, 7 липня, президент України Володимир Зеленський провів у Стамбулі  перемовини із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Майже 2,5-годинна зустріч лідерів двох сусідніх держав відбувалась за закритими дверима.  Символічно, що президенти зустрілись якраз напередодні завершення терміну дії «зернової угоди» щодо розблокування українських чорноморськиї портів, у якій Анкара виступила посередником. 

Як і очікувалось, під час зустрічі із Ердоганом Зеленський обговорив «зерновий коридор», майбутній саміт НАТО і гарантії безпеки Україні, формулу миру та повернення українських полонених з російського полону.

Президент України повідомив, що темами переговорів з Ердоганом були безпека «у нашому Чорноморському регіоні та взагалі в Європі». 

«Вдячний за підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Формула миру. Захист наших країн, наших людей та інтересів», – написав Зеленський. 

За його словами, важливою темою обговорення стали «захист та розвиток Чорноморської зернової ініціативи та подальші зусилля для продовольчої безпеки».

За повідомленням турецьких ЗМІ, у зв'язку із пізньою годиною, зустріч делегацій обох країн проходила паралельно із зустріччю лідерів  України та Туреччини тет-а-тет, а от очыкувана пресконференція суттєво затрималась. 

Після 12 години ночі Зеленський та Ердоган нарешті вийшли до ЗМІ. Про це пише турецьке видання Hurriyet.

«Я радий приймати пана Зеленського та його делегацію в Стамбулі. Наша остання особиста зустріч з моїм дорогим другом була в серпні минулого року. Але ми підтримували телефонний зв'язок. Уже 500 днів український народ захищає територіальну цілісність своєї країни, і ми робимо все, щоб припинити цей кровавий конфлікт. Ми надамо всі види підтримки для відновлення України», – запевнив Реджеп Таїп Ердоган.

erdogan.jpg (43 KB)

Він нагадав, що у липні минулого року, в результаті посередництва Туреччини та ООН, було запущено Чорноморську зернову ініціативу.

«Сподіваюся, що термін дії нашої ініціативи, яка за рік доставила малозабезпеченим країнам майже 33 мільйони тонн зерна, буде знову продовжено, і вона не завершиться 17 липня. Ми очікуємо, що це буде принаймні раз на 3 місяці, а не кожні 2 місяці (продовження зернової угоди прим. «Главком»). Ми докладатимемо зусиль, щоб збільшити термін зернової угоди аж до 2 років», – запевнив турецький лідер.

Він також окремо наголосив на важливості прийняття України до НАТО.  «Україна,  без сумніву, заслуговує на членство в НАТО. Наше найщиріше бажання – якомога швидше повернутися до миру. Ми всіляко підтримаємо, і хочемо, щоб Україна воскресла після війни», – додав він.

ердоган 1.jpg (33 KB)

Він також підтвердив, що незабаром матиме зустріч із Путінім, і зможе обговорити подальший обмін полоненими. «Наступного місяця пан Путін також відвідає Туреччину. У нас буде можливість знову обговорити це віч-на-віч», – запевнив лідер Туреччини.

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський сказав, що надзвичайно радий можливості відвідати Туреччину. 

«Я вдячний за повагу та гостинність, яку ви виявили до нашого народу. Останнім часом Росія максимально блокує навігацію суден. Така ж ситуація і в чорноморському продовольчому коридорі. Від нас залежить добробут  людей у ​​нашому регіоні. Ми повинні забезпечити цю стабільність у Чорноморському регіоні. Сьогодні ми говорили про різні проекти. Україна і Туреччина можуть разом реалізувати їх», – зазначив Зеленський.

зеленский.jpg (36 KB)

Окремо він подякував Туреччині за підтримку мирного плану.  «Ми працюємо над його реалізацією. Ми також обговорювали саміт НАТО. Нам приємно, що пан Ердоган сказав, що Україна заслуговує на членство в НАТО», – підкреслив президент України. 

Нагадаємо, президент Ердоган прийняв президента України Володимира Зеленського в особняку Вахдеттіна у Стамбулі. Зустріч лідерів держав розпочалася близько 21:00 за київським часом.

Перед початком зустрічі Зеленський прокоментував у своєму Телеграм,  можливі теми перемовин. «Завершуємо насичений день у Туреччині. Переговори з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Координація позицій по Формулі Миру, саміту НАТО, гарантіям безпеки та зерновій ініціативі. Відбудова України, оборонні контракти між нашими підприємствами», – написав президент. 

Зазначимо, що після зустрічі із своїм українським колегою Володимиром Зеленським у Стамбулі президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, ймовірно, може поговорити із главою Кремля Володимиром Путіним. Про це повідомив турецький телеканал A Haber. Журналістка телеканалу, яка висвітлює візит Зеленського до Туреччини, в прямому ефірі повідомила, що після спілкування з президентом України в Ердогана запланований контакт із Путіним.

У той же час, події навколо зустрічі лідерів двох країн неабияк налякали владу країни-агресора. «Рупор Путіна» Дмитро Пєсков поспішив запевнити, що Кремль дуже уважно стежить за переговорами Ердогана і Зеленського, зазначивши, що цікаво дізнатися, про що буде мова.

«Звичайно, ми будемо дуже уважно стежити за результатами зустрічі. Наші конструктивні партнерські відносини з Анкарою продовжуються. Ми цінуємо ці відносини і відчуваємо взаємність з турецької сторони. Звичайно, нам буде цікаво, що буде обговорюватися між Зеленським та Ердоганом», – сказав він.

Останній раз лідери Туреччини та України бачилися віч-на-віч у серпні 2022 року, коли президент Туреччини приїжджав в Україну разом із генсеком ООН Антоніу Гутеррішем. Серпнева зустріч була першою зустріччю лідерів із моменту вторгнення російських окупантів в Україну. 

До слова, Україна незабаром отримає від Туреччини гусеничні самохідно-артилерійські установки (САУ) T-155 Firtina. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов. Це перша публічна заява про постачання ЗСУ турецької артилерії. 

Читайте також: Кремль наляканий: Зеленський їде до Ердогана, аби поговорити віч-на-віч

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: