Богдан Буткевич Журналіст

Протести у Молдові. Кремль хоче створити хаос

Протести в Кишиневі
скріншот з відео NewsMaker

Україні час навчитися геополітиці малих кроків

Розумію, що очі всіх прикуті до Байдена та Сі. А також, до зустрічі рашистів з американцями в Анкарі.

Але Україні час навчитися геополітиці малих кроків. І розпочати треба з сусідів.

Отже, ви ж в курсі, що кремлядь вже кілька місяців активно качає Молдову – через протести проти цін на електрику та газ. Думаю, нікому не треба пояснювати, хто це робить.

Так от, качають нашого сусіда. Якого якщо дестабілізувати і привести до влади проросійські сили – то ми отримаємо чималі проблеми.

Майя Санду намагається з цим боротися. І буквально сьогодні у Молдові очікується перезавантаження уряду, який очолює така собі Наталія Гаврилиця.

Найімовірніше новим прем'єром стане Дорін Речан – представник силового блоку, який раніше очолював міністерство внутрішніх справ. А зараз обіймає посаду радника президента з питань національної оборони та безпеки й секретаря Вищої ради безпеки. Він висловлює прихильне ставлення до України та послідовну позицію щодо євроатлантичної інтеграції Молдови.

Речан неодноразово заявляв, що нейтральний статус Молдови в умовах зростання зовнішніх загроз є неефективним.

Також передбачається, що одним із перших кроків нового прем'єра стане посилення силового блоку, оскільки ситуація у Молдові під загрозою. Найбільша небезпека йде з боку проросійських сил, які неодноразово планували вчинити державний переворот. Саме тому призначення Речана видається цілком логічним, бо не допустить сценарію російського реваншу в Молдові.

Що ж, думається, Україні явно час встановити з цим діячем гарний контакт і не допустити російського реваншу в Молдові.

Ну, й про остаточне вирішення придністровського питання треба не просто не забувати, а постійно тримати цей варіант щонайменше на столі.

Повірте – для нашої долі такі речі не менш важливі, ніж перемовини сильних світу цього.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: