Дмитро Тимчук Народний депутат України (Народний фронт)

У Путіна залишилося два варіанти щодо України. Все залежить від Трампа

Дві причини послаблення дій бойовиків на Донбасі

Відносне затишшя з боку російських окупаційних військ на Донбасі пояснюється двома факторами - проведення чемпіонату світу з футболу і зустріч Володимира Путіна з Дональдом Трампом. Переговори американського і російського президентів будуть ключовим моментом, який визначить подальші дії росіян на Донбасі.

На даний момент у Путіна є кілька чинників, при яких ескалація на Донбасі не грає йому на руку. Йому необхідно зробити цю паузу, щоб вирішити низку тактичних і стратегічних проблем.

Тактичне питання - це, насамперед, закінчити чемпіонат світу з футболу. Ми бачимо, що Росія отримала від цього чемпіонату навіть більше, ніж бажала, тобто показала привабливість, показала те, що вона - не якийсь там звір, а держава з людським обличчям. Ми бачимо, яка інформаційна кампанія все це супроводжує, зокрема за участю іноземних ЗМІ. У плані іміджу цей захід виявився навіть більш успішним, ніж в Кремлі припускали.

Стратегічне питання - це зустріч Путіна з Трампом, напередодні якої йому необхідно піти на певні кроки і показати себе. На цій зустрічі будуть обговорюватися питання України. І, розуміючи імпульсивність Трампа, Путіну необхідно, щоб напередодні зустрічі не було будь-яких повідомлень про ескалацію, про будь-які активні дії російських військ на Донбасі.

Путін розраховує, що після невеликого затишшя, яке, вочевидь, триватиме до 16 липня, питання України не стоятиме так гостро в спілкуванні з президентом США. А вже за підсумками зустрічі, за підсумками домовленостей, за підсумками того, що ми почуємо від американської сторони, Путін робитиме висновки і даватиме подальші розпорядження щодо дій російських окупаційних військ на Донбасі.

Ця зустріч буде ключовим моментом, який визначить подальші дії росіян на Донбасі.

При цьому я не виключаю, що Путін може значно послабити російську присутність на Донбасі. З огляду на, як Трамп хоробро повівся у вирішенні питання з КНДР при тому градусі напруженості, який був у відносинах США-Північна Корея протягом багатьох років, а вже сьогодні КНДР готова до кроків, які ще вчора здавалися неможливими в плані ядерного роззброєння, то я не виключаю, що і в спілкуванні з Путіним можуть бути моменти, які вплинуть на рішення Кремля в плані поведінки на Донбасі.

Але поки ми не можемо припустити, що Трамп запропонує Путіну, чи буде він його шантажувати. Тобто які можуть бути умови торгу. Тому теоретично можна припустити, що Путін після зустрічі з Трампом може сильно послабити свою присутність в Україні. Але це з категорії ворожіння на кавовій гущі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: