Інна Совсун Народна депутатка України

Підвищення плати за комуналку неминуче. Основні причини

Занижені тарифи руйнують комунальні господарства міст
фото: glavcom.ua

Коли тарифи не покривають вартість послуг, про жодні інвестиції в розвиток не може бути й мови

Важкі часи – це хороша нагода проговорити непрості питання, що давно назріли. Наприклад, підвищення плати за комуналку. Ціни ростуть, статті видатків множаться, нікому не хочеться платити більше ще й за воду та опалення.

Але правда в тому, що занижені тарифи руйнують комунальні господарства міст. Під час виїзного засідання комітету енергетики у Львові нам це детально пояснював керівник водоканалу. З цим фактом погоджуються навіть депутати, що голосували за закон про заборону перегляду тарифу.

Коли тарифи не покривають вартість послуг, про жодні інвестиції в розвиток не може бути й мови. Українські комунальні господарства деградують, погіршується якість послуг, витрати на них зростають.

Це замкнене коло. Маємо визнати, якщо продовжимо гру в популізм, за неї дорого заплатять наші діти.

Зараз ми маємо умовно дешевий газ із неринковою ціною, за який люди ще й часто отримують субсидії, тобто компенсації з держбюджету. А окрім того, що субсидії – це витрата коштів платників податків, вони ще й гальмують розвиток альтернативних видів палива.

Розглянемо приклад Житомира і Львова. Ці два міста послідовно, відповідально будують котельні та ТЕЦ на щепі. Чому відповідально? Бо це локально вироблене паливо для автономного опалення. Його виробництво забезпечує робочі місця, зберігає екологію та сприяє енергонезалежності.

Але поки за газ виплачуються субсидії з державного бюджету, а за щепу – ні, ніхто не злізе з газової голки. Якщо ви хочете, щоб тепло у вашому місті не залежало від російських ракетних атак, вимагайте від місцевої влади розвивати альтернативну децентралізовану енергетику.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: