Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Про «напівхороших» росіян

Є росіяни, які проти війни. Але реально вони нічого не можуть вдіяти
фото з відкритих джерел

Нічого не вдієш, громадяни РФ не вміють поводитися так, як прийнято в пристойному товаристві

Не знаю, хто придумав термін «хороші росіяни», але те, що у цього словосполучення стійкий запах Луб'янки, факт. Термін з'явився й почав поширюватися уже в перші тижні агресії-2022 і вочевидь був спрямований на те, щоб довести, нібито, крім поганих росіян, які вбивають, плюндрують, грабують, гвалтують, існують ще й інші. Не такі. До яких поспіхом рекрутували різних персонажів – від Пушкіна з Булгаковим до тих журналістів, політологів, експертів, які – на відміну від Соловйова зі Скабеєвою – не промишляють тупою пропагандою, а ведуть більш тонку гру, притому часто на нашому полі, в нашому інформаційному просторі. Коктейль вийшов ще той – від колишніх однокурсників Путіна, а отже представників тієї професії, які колишніми не бувають, до лібералів з комплексом старших братів і сестер. Звісно, відкритих для діалогу, покликаного поставити на один щабель агресорів і жертв агресії.

А от термін «напівхороші» стосовно росіян – моє ноу-хау. Пропоную вживати його щодо осіб із подвійним громадянством – Росії і ще якоїсь нормальної країни. Або стосовно тих росіян, які, живучи чи працюючи на території однієї з нормальних країн, діють в інтересах РФ. Їх теж багато, як бліх на шолудивій сучці.

Про одного такого «напівхорошого» прочитав щойно. Владімір Шилов – далекобійник з російського Пскова, в липні заарештований в Естонії за спробу вивезти до РФ три дрони для псковській дивізії ПДВ. Тепер з'явилося повідомлення, що естонська сторона передала конфісковані у Шилова безпілотники ЗСУ.

Прочитав про Шилова й згадав нещодавню епопею майже «напівхорошої» росіянки Юлії Прохорової, яка ледь не стала німкенею. Жила собі у ФРН з 2016 року й сподівалася вийти заміж за німця, однак – точнісінько, як у Шойгу – все пішло не за планом: спочатку витурили з Австрії за те, що втрапила в скандал, ображаючи на вулиці українок, а згодом уже й німецька влада скасувала документи Прохорової на право проживання в країні.

А от сімдесятирічна «напівхороша» Євгенія Денисова шведкою та ще й на прізвище Карлсон стати встигла. Утім, це не додало їй розуму – теж ображала на вулиці громадянку України, через що втратила роботу в школі, де працювала.

І таких «напівхороших» дуже багато. В деяких країнах їхня маса наближається до критичної.

Нічого не вдієш, громадяни РФ не вміють поводитися так, як прийнято в пристойному товаристві. Німцями, шведами, взагалі європейцями вони ніколи не стануть, нехай навіть із паспортами нормальних країн. Прості громадяни  нормальних країн це розуміють. То відмовляються селити індивідів з російськими паспортами в готелях, то не саджають у свої таксі, то не реєструють на авіарейси.

Деякі уряди намагаються виглядати толерантними. Колись наслідки цієї толерантності доведеться розгрібати їм або їхнім наступникам.

Що ж, давно підмічено, що прості люди розумніші за свої уряди.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: