Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Український прапор і російський флаг

Синій і жовтий кольори поєднувалися в українській символіці з давніх-давен
фото з відкритих джерел

Кольори добра переможуть

Слово прапор українське. Запозичене зі староцерковнослов'янської мови, воно існувало в мові праслов'янській, хоча й звучало в мовах-попередницях дещо інакше, і дійшло до наших днів.

Синій і жовтий кольори поєднувалися в українській символіці з давніх-давен. Хоча в добу Київської Русі прапори були переважно пурпурові (порівняймо ці слова: прапор і пурпур), однак уже тоді герб князя Володимира являв собою золотий тризуб на синьому тлі. Згодом синьо-жовтою на західноукраїнських теренах була символіка Данили Галицького.

Слово флаг (Vlag) нідерландське. Зустрічається воно і в німецькій (Flagge), і в деяких інших мовах. А поєднання білого, синього та червоного кольорів зустрічається в державному прапорі тих же Нідерландів, у яких Пьотр І і «запозичив» ідею, змінивши тільки порядок смуг.

Це ж поєднання білої синьої та червоної смуг використовувалося у символіці дивізії «Руссланд» та деяких інших збройних формувань російських нацистів – поплічників гітлерівців під час Другої світової війни.

Кольори добра переможуть.

З Днем Державного Прапора, Україно!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: