Сергій Тихий Журналіст

Будь-які прогнози про «довгу війну» – безглузді

Слабка промова Путіна змусила людей вірити, що він відмовився від подальшого наступу
скріншот з трансляції

Російські революції завжди вибухали раптово

Дехто з нас подивились 9-го ганебний моськовитьський Парад переможених і зробили, як на мене, дещо дивний, хоч і стереотипний (трапляються такі парадокси!) висновок: Україна, звісно, переможе, але війна триватиме ще довго.

З одного боку, тут не посперечаєшся, бо від такого ворога можна чекати чого завгодно, тож розхолоджуватися не можна – і так до самої Перемоги. Але з іншого ракурсу – на основі чого, крім того ж таки стереотипу, робляться ці прогнози?

Росія – це вічна мерзлота – і сама імперія, і населення її, і атмосфера суспільна, яка там стоїть і смердить уже дуже давно. Але ж вічна мерзлота має хрестоматійну властивість: нікому не відомо, де і коли вони просяде, тож на ній нічого будувати не можна, тим більше – прогнози.

Вся історія імперії лише підтверджує цей імператив. Російські революції (бунти) недарма були безглузді і безпощадні – вони ж вибухали раптом, коли їх ніхто не чекав, а відтак – нічого не планував. Звідси хаос і непередбачуваність. Що перша російська «революція» (1905), що друга (1917 з лютого по жовтень), що «перестройка» – все одне й те саме.

Так і зараз може бути. А може не бути. Ніхто там цього не знає й не чекає, а воно ж на вічній мерзлоті розуму й сумління: як рвоне – кісток не зберуть! Звісно, можна, й довго цього чекати, але може й швидко, дуже швидко. Особливо, якщо на фронті бити їх жорстоко …

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: