Віктор Андрусів Політичний та громадський діяч

Як поставити економіку РФ на коліна?

Скільки ще протримається економіка Росії на експорті нафти та газу?
фото з відкритих джерел

Світова економіка входить в рецесію, а це означає, що їй не потрібно так багато нафти

Днями країни G7 домовились про введення обмеження ціни на російську нафту. Але поки що не домовились про верхню межу ціни. Раніше в США планували встановити обмеження на рівні 60 дол. Чи достатня така межа, щоб поставити економіку РФ на коліна?

У 2017 році Український інститут майбутнього разом з російським економістом Дмитром Некрасовим видали доповідь «Межі стійкості Росії», де презентували моделювання російської економіки в залежності від ціни на нафту. Було три сценарії ціни: 40, 30 і 20 доларів. Так-от, моделювання показало, що серйозні проблеми можуть виникнути тільки при ціні 20 доларів, і то в періоді від трьох до п'яти років. При всіх інших цінах російська економіка могла вистояти без серйозних втрат.

Зрозуміло, що сьогодні ситуація дещо інша. Шалені витрати на війну, плюс набагато жорсткіші санкції можуть прискорити ці процеси в часі. Але ціна в 60 доларів дуже далека від того, щоб російська економіка рухнула.

Втім, є і хороші новини. Якщо Путін перестане продавати нафту через сам факт введення обмеження ціни – то він добровільно ускорить процес руйнування своєї економіки. Хтось скаже, що він буде продавати нафту активно в Індію і Китай – можливо, але тут є ряд проблем:

  1. Світова економіка входить в рецесію, а це означає, що їм не потрібно так багато нафти;
  2. Китай мусить закупати нафту в своїх африканських та близькосхідних союзників, інакше вони почнуть продавати нафту на Захід;
  3. Китай та Індія хотіли заробити на реекспорті російської нафти на Захід. Але з введенням обмеження цін – це буде важко зробити, оскільки тоді окупанти мають продавати їм ще дешевше.

В будь-якому випадку всі рішення ведуть до колапсу російської економіки, шкода тільки, що не так скоро як хотілося б.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: