«Прослушка» в кабінеті Холодницького. Стало відомо, про що йде мова на плівках

«Прослушка» в кабінеті Холодницького. Стало відомо, про що йде мова на плівках
Назар Холодницький

ЗМІ дізналися, що саме детективи зафіксували на «плівках НАБУ»

У скарзі глави НАБУ Артема Ситника, яку він 29 березня подав до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Генпрокуратури, йдеться, що керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький втручався у низку справ.

Як повідомляє «Громадське», скарга ґрунтується на розмовах Холодницького, які стосуються кримінальних проваджень щодо народного депутата від «Народного фронту» Георгія Логвинського, мера Одеси Генадія Труханова, колишньої голови НАЗК Наталі Корчак, власника агрохолдинку UkrLandFarming Олега Бахматюка та помічника Олега Ляшка.

Ситник попросив звільнити Холодницького на підставі наступних звинувачень:

  • - невиконання та неналежне виконання службових обов'язків;
  • - розголошення таємниці слідства;
  • - учинення дій, що порочать звання прокурора й можуть викликати сумнів у його обєктивності, неупередженності та незалежності, в чесності та непідкупності органів прокуратури;
  • - грубе порушення правил прокурорської етики;
  • - втручання чи будь-який інший вплив прокурора в службову діяльність іншого прокурора, службових, посадових осіб чи суддів.

Так, один з один епізод стосується розслідування щодо помічника Олега Ляшка Олександра Богачова, який пропонував хабар в. о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун у змові з мером Вишневого Іллею Діковим.

НАБУ підозрює міського голову Вишневого у вимаганні від компанії «Акварелі Девелопмент Холдінг» квартири, яку потім Богачов нібито пропонував Супрун. 1 березня, йдеться у скарзі, Холодницький у себе в кабінеті зустрівся із заступником директора цієї компанії Сергієм Кафтею.

Під час зустрічі Холодницький нібито попередив Сергія Кафтю про можливі обшуки, а також розповів подробиці кримінальної справи, підбуривши до дачі завідомо неправдивих показань. Крім того, йдеться у скарзі, керівник САП проінструктував Кафтю, що саме він має говорити на допиті.

452e

Також Холодницький у розмові з прокурором Романом Симківим, вживаючи нецензурну лайку та принижуючи підлеглого, начебто сказав Симківу, що Кафтя є його другом.

Крім того, у скарзі йдеться, що Холодницький вимагав від Симківа покарати детективів НАБУ.

Також згідно зі скаргою, 9 лютого нардеп Георгій Логвинський прийшов до кабінету Холодницького й запитав, що той збирається робити із трома кримінальними справами, в яких фігурує депутата. Холодницький відповів, що «повністю контролює ситуацію» і завчасно повідомить Логвинського, коли детективи проводитимуть слідчі дії.

Згодом Холодницький  начебто сказав прокурору Сергію Козачині, що справи Лонгвинського потрібно або відкласти на невизначений строк, або закрити взагалі.

НАБУ розслідує дві кримінальні справи, в яких фігурує бізнесмен і власник агрохолдинку UkrLandFarming Олег Бахматюк.

У скарзі зазначається, що Холодницький казав прокурорам, аби вони припинили розслідування у справах Бахматюка або передали справи  іншим правоохоронним органам.

Наступного дня, за версією НАБУ, прокурори і детективи в цій справі зібралися на нараду і вирішили продовжити розслідування щодо Бахматюка. Однак, 7 березня Холодницький своєю постановою забрав справи Бахматюка з Антикорупційної прокуратури і передав їх до слідчих Національної поліції.

У НАБУ також повідомили у скарзі про Холодницький «у грубій формі відмовився» підписати документ про тимчасовий доступ до речей і документів екс-очільниці НАЗК Наталії Корчак.

Відтак 23 лютого детективам НАБУ повернули зазначене клопотання без погодження Холодницького, адже той «не вбачає доцільності» його підписувати, пояснюється в скарзі.

Також, згідно з матеріалами скарги, 16 лютого Холодницький зустрівся з керівником правозахисної організації Transparency International Ярославом Юрчишиним і розповів секретні відомості у справі Корчак, таким чином розголосивши таємницю слідства. Під кінець розмови Холодницький нібито заявив, що не збирається арештовувати Наталію Корчак, мовляв, «це зашкодить усім».

Найбільший розголос у ЗМІ набрав епізод зі «справою Труханова». Як йдеться у скарзі НАБУ, 7 лютого Холодницький викликав до кабінету свого заступника Володимира Кривенка, вони обговорювали «справу Труханова». Під час розмови Холодницький нібито наказав Кривенку не проводити активні слідчі дії щодо певних фігурантів цієї справи.

Насамкінець Холодницький наказав заступнику не притягати Труханова до кримінальної відповідальності й спотворити зміст документів у цій справі.

Загалом у НАБУ вважають, що Холодницький допустив неналежне виконання своїх службових обов’язків, розголошення свідку відомостей досудового розслідування та вчинив дії, що порочать звання прокурора й викликають сумнів у його об'єктивності, неупередженності, незалежності, та грубо порушив правила прокурорської етики.

У вівторок Холодницький заперечив, що повідомляв інформацію про розслідування меру Одеси Геннадію Труханову чи його заступникові Павлу Вугельману.

Раніше Холодницький розповів, що Генпрокуратура порушила проти нього справу за підозрою в розголошенні відомостей досудового розслідування.

Також він заявив, що не братиме участь у слідчих діях.

До слова, Ситник і Холодницький у середу прозвітують у Раді

Раніше повідомлялося, що Юрій Луценко звернувся до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів щодо розгляду питання зняття Назара Холодницького з посади керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Пізніше, Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник повідомив, що розслідування стосовно керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького почали після підтвердження інформації про перешкоджання керівництвом САП розслідування справи проти мера Одеси Геннадія Труханова

Як відомо, у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі підтвердили, що в робочому кабінеті Назара Холодницького було знайдено приховані засоби прослуховування.

За інформацією відомства, «прослушку» знайшли в акваріумі, який знаходиться в кабінеті Холодницького.

За інформацією ЗМІ, кабінет Холодницького декілька тижнів прослуховували НАБУ і Генпрокуратура.

Також прослушку прокоментував глава НАБУ Артем Ситник.

Раніше голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підтвердив, що в його кабінеті у Києві було знайдено підслуховуючий пристрій.

Також Холодницький заявив, що поки не планує йти у відставку.

Читайте також статтю: Акваріумгейт. Як топлять Холодницького

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: