Суд дав вісім років в'язниці «ДНРівцю», який зливав військові дані ФСБ

Суд дав вісім років в'язниці «ДНРівцю», який зливав військові дані ФСБ
Чоловік запевнив, що дуже жалкує, «оскільки наразі усвідомив значення свого вчинку»
фото з відкритих джерел

Бойовик передавав інформацію про слабкі місця в охороні військової частини та написав розписку про співробітництво з ФСБ РФ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив уродженця Святогірська Донецької області, військовослужбовця Збройних Сил України за державну зраду та участь у терористичній організації. Про це відомо з вироку від 8 липня.

Суд відбувався в режимі відеоконференції з Державною установою «Рівненський слідчий ізолятор».

Як сказано у матеріалах справи, обвинувачений на початку 2017 року добровільно вступив на військову службу до «Республіканської Гвардії» у підрозділ спеціального призначення.

«Республіканська Гвардія» (в/ч 08826) — це один з підрозділів «силового блоку» т.зв. «ДНР», незаконне збройне формування, особовий склад якої протягом 2015-2020 років приймав участь у бойових діях проти ЗСУ під Авдіївкою та Мар’їнкою Донецької області. Цей підрозділ залучався для виконання різного роду військових завдань, у т.ч. проведення розвідувальних та диверсійних операцій проти ЗСУ на Донецькому напрямку.

У 2017 році обвинувачений вчився на кулеметника, помічника гранатометника цього підрозділу, потім служив у 1-й Слов’янській ОМСБр (окрема мотострілецька бригада) «ДНР» на посаді заряджаючого 122-мм гаубиці Д-30. Тоді склав присягу на вірність «ДНР».

У 2018 році обвинувачений охороняв Старобешівську ТЕС. Потім служив у підрозділі спеціального призначення внутрішніх військ «ДНР» кулеметником та помічником гранатометника. Охороняв машинобудівний завод у Донецьку.

У березні 2019 року обвинувачений вступив на військову службу до ЗСУ, склав присягу на вірність народові України та 3 квітня підписав контракт про проходження військової служби, і був зарахований до однієї з військових частин ЗСУ. Він мав доступ до документів зі ступенем обмеження доступу «Для службового користування».

Згодом військовослужбовець встановив зв’язок з особою, яка позиціонувала себе як співробітника Федеральної служби безпеки Російської Федерації і погодився передавати інформацію військового характеру.

Починаючи з липня 2019 року по 18 січня 2020-го, обвинувачений у Telegram пересилав інформацію про ротацію, переміщення, озброєння підрозділів ЗСУ, особовий склад та морально-психологічний стан військ, можливі місця, які дозволяють непримітно проникнути до внутрішньої території військової частини, а також про місця проведення навчань ЗСУ на території України.

При зустрічі з представником ворожої спецслужби обвинувачений зробив відповідні позначення на карті та написав добровільне зобов’язання про співробітництво з ФСБ РФ.

На суді обвинувачений свою вину визнав повністю, сказав, що обставини, викладені в обвинувальному акті, не оспорює, щиро кається. За його словами, в 2014 році в його області почалися військові дії (антитерористична операція). «Він одразу не зрозумів, хто правий, хто ні». Підтвердив, що дійсно передавав інформацію про слабкі місця в охороні військової частини, номера телефонів офіцерів та написав розписку про співробітництво з ФСБ РФ, показував на карті, як можна проникнути до військової частини з найменшими складностями.

Чоловік запевнив, що дуже жалкує, «оскільки наразі усвідомив значення свого вчинку, щиро кається у вчиненому. Саме тому, з самого початку досудового розслідування він активно співпрацював зі слідством, викриваючи інших осіб».

Раніше суд визнав винними ще двох бойовиків терористичної організації так званої «Луганської народної республіки», які воювали проти України у складі російських окупаційних військ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: