Засуджені ухилянти повинні воювати – рішення суду

Засуджені ухилянти повинні воювати – рішення суду
На момент вручення повторних повісток обвинувачений мав хворобливий стан і заявив, що не готовий морально воювати
фото: depositphotos.com

Військовозобов’язаний удруге ухилився від мобілізації і потрапив за ґрати

На Хмельниччині військовозобов’язаний, який повторно ухилився від призову за мобілізацією, отримав чотири роки позбавлення волі. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

У суді сторона захисту наполягала: чоловік уже має судимість за ухилення від мобілізації. У середині лютого місцевий суд призначив йому три роки тюрми, які замінив на рік і шість місяців іспитового терміну. А тому, за логікою адвокатів, обвинувачений підлягає звільненню від військової служби, оскільки вирок щодо нього набув законної сили, він засуджений до покарання у вигляді позбавлення волі. Свої аргументи захисники будували на статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», де прописані умови для звільнення з військової служби.

Натомість суд вважає безпідставними доводи захисників, оскільки вказана норма Закону поширюється на військовослужбовців. Що стосується обвинуваченого, то він не прибув на військову службу, а тому є військовозобов'язаним.

Також обвинувачений не підлягає виключенню з військового обліку, оскільки засуджений судом за кримінальне правопорушення, яке, відповідно до статті 12 Кримінального кодексу, не є тяжким або особливо тяжким злочином. Згідно зі статтею 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», територіальні центри комплектування та соціальної підтримки знімають з військового обліку громадяни України, які були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину; направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

Засуджені ухилянти повинні воювати – рішення суду фото 1
витяг із судового реєстру

Крім цього, допитаний у суді представник військкомату наголосив: попри те, що обвинувачений має судимість за нетяжкий злочин, він все одно підлягає мобілізації. Більше того свідок зазначив, що у них є чоловік, засуджений за ухилення від мобілізації, який наразі несе військову службу.

Окремо у суді було доведено, що обвинувачений, бувши засудженим, двічі відмовився від отримання повісток для відбуття на навчальні збори та проходження військової служби. Причина – на момент вручення повісток обвинувачений мав хворобливий стан і не готовий морально воювати.

У підсумку суд призначив обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення, оскільки він «вчинив аналогічний злочин протягом випробувального терміну, а тому його виправлення та перевиховання неможливе без ізоляції від суспільства».

Нагадаємо, в Україні триває 650-й день повномасштабної війни, розв’язаної путінською Росією.

Як повідомляв «Главком», Тячівський районний суд Закарпатської області визнав невинним та виправдав місцевого мешканця, бо військкомат допустив помилку у документі.

Крім цього, переселенець із Харкова одержав три роки позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Під час воєнного стану чоловік увірив у Бога, але це не вплинуло на суворий вирок суду.

Раніше працівник Хотинської міської ради Чернівецької області отримав три роки позбавлення волі за ухилення від мобілізації. ВЛК виявила у чоловіка відсутність понад 10 зубів, але це, на думку лікаря, не є перепоною для військової служби.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Перший табір для військовополонених росіян «Захід 1» з’явився у травні 2022 року
Україна відкриє новий табір для російських військовополонених: які його особливості
Усю минулу осінь та зиму російські загарбники намагалися атакувати об'єкти енергетики України
Міністр Галущенко розповів, коли РФ почне завдавати ударів по енергетиці
Як відомо, Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг схвалила підвищення тарифу на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу
Виконавчий директор Асоціації добувної промисловості оцінила наслідки підвищення тарифу на передачу електроенергії
Збір фактів проводитиметься серед учнів 1-2 класів у всіх регіонах
Вперше в історії Україна почала дослідження щодо дитячого ожиріння: чому це важливо
Співрозмовники обговорили підходи до наповнення й формату майбутньої двосторонньої угоди
Україна розпочала переговори з Італією про укладення угоди щодо безпекових гарантій
Українські воїни отримають 25 тисяч комплектів зимового одягу
Україна отримала зимовий пакет допомоги від Британії: що туди увійшло
Перші хвилини після удару по скупченню 128-ї бригади
Удар по 128-й бригаді: ДБР повідомило, хто міг бути мішенню ворога
Вночі під час повітряної тривоги на Хмельниччині працювали сили ППО
Атака дронів на Хмельниччину та понад 500 снарядів по Херсонщині: яка ситуація в регіонах
Ічнянський районний суд вирішив суворо не карати ухилянта
Підприємець відмовився йти до армії через «тяжкий емоційний стан внаслідок війни»: як його покарали
Дата публікації новини: