Заленський вітає Театр Франка зі 100-річчям. Пряма трансляція ювілейного вечора

Заленський вітає Театр Франка зі 100-річчям. Пряма трансляція ювілейного вечора
Володимир Зеленський привітав Театр Франка із 100-річчям

Президент відзначив орденами артистів театру, а деякі майстри сцени отримали нові звання

Сьогодні Національний театр імені Івана Франка проводить великий ювілейний вечір на честь свого 100-річчя.

На урочистостях присутній й президент Володимир Зеленський, який привітав майстрів сцени з ювілеєм. 

Крім того на сайті глави держави з’явився указ про відзначення нагородами артистів та працівників театру.

Зокрема орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня нагороджено Олександра Задніпровського.

Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня – Анатолія Хостікоєва.

Орденом «За заслуги» ІІ ступеня – Остапа Ступку.

Крім того, президент постановив нагородити орденом «За заслуги» ІІІ ступеня:

  • Башу Василя Васильовича – артиста
  • Романія Андрія Станіславовича – артиста
  • Стальчука Олега Миколайовича – артиста

Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено артистку Ларису Руснак.

В указі Зеленського йдеться й про присвоєння почесних звань.

Народним артистом України став Володимир Ніколаєнко.

Звання заслужених артистів отримали:

  • Вікторія Васалатій
  • Іван Залуський
  • Ірина Мельник.

Звання заслужений працівник культури України отримали:

  • Гайдай Юрій– заступник начальника цеху
  • Марчук Ярослав– заступник начальника цеху
  • Матвєєва Лілія – начальник відділу
  • Шиманова Любов – начальник відділу.

Як писав «Главком», вітання з приводу цієї дати перша театральна сцена України приймала ще у січні 2020 року. Ювілейний вечір був запланований на весну, ближче до закриття сезону. Втім ситуація з коронавірусом внесла корективи в творчі графіки. 

На подію запрошені і театрали, і представники політичної еліти. Ювілейна імпреза передбачає як екскурс у велике історичне минуле цього театру, так і творчі сюрпризи від молодого покоління франківців, яке влилося в трупу франківців, коли головним режисером театру став Дмитро Богомазов. 

«Специфіка ювілейного вечора,  як і всього комплексу заходів, присвячених 100-річчю театру, тісно пов’язана із запровадженням в країні карантинних заходів, – коментує підготовку до ювілейного заходу художній керівник Національного театру імені Франка, народний артист України Михайло Захаревич. – Чому ювілейний вечір буде проведено саме 27 і 28  серпня? На наш погляд, це  логічно, тому що  28 січня 1920 року в день народження театру – театру і було присвоєно ім’я Івана Яковича Франка». 

Керівник театру запевняє, що нинішнє напружене літо Національний ний театр переживає нормально А ось найбільші неприємності в театрі, звісно, викликані Covid-19. Це і матеріальні, і творчі, і психологічні проблеми. Проте, з 1 липня наш театр інтенсивно працює в умовах карантинних вимог. 

«Зал заповнений на третину – і це дещо незвично для нас. Але квитки глядачі вже  купують на наступний сезон, який розпочнеться 15 вересня. Тим часом, у липні відбулася  прем’єра «Украденого щастя» Івана Франка у постановці Дмитра Богомазова, прем’єра пройшла з успіхом. А у серпні – прем’єра на нашій Камерній сцені ім. Сергія Данченка, вистава «Крум» в постановці  молодого режисера Давида Петросяна. Глядачі схвально і доброзичливо прийняли   і експериментальну драматургію, і нову виставу нашого театру», – говорить Захаревич. 

Директор театру також прокоментував тему цін на квитки, підвищення яких зараз активно обговорюють в  мережах. «Дай Боже, щоб наші глядачі мали змогу купляти квитки за тими цінами, які є  у нас на сьогоднішній день...», – зазначив він. 

Що далі на нашій франківській сцені? До Нового року вийде прем’єра вистави «Трамвай Бажання» Теннесі Вільямса в постановці Івана Уривського. Він також розпочав підготовку до масштабної роботи над проєктом «Пер Гюнт» за п’єсою Генріка Ібсена. 

«Якщо матеріальний стан театру дозволить, то вже в  грудні  у нас вийде  прем’єра  вистави «Сірано де Бержерак» Ростана в постановці Юрія Одинокого. І це далебі ще не всі нові творчі проєкти Будемо сподіватися, що театральне життя у світі і в Україні повернеться в нормальний ритм і тоді  можна буде обговорювати інші творчі плани»,  – керівник Національного театру імені Франка, народний артист України Михайло Захаревич.

 Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: