Мавпяча віспа: голова медичного комітету Ради розповів, як готується Україна

Мавпяча віспа: голова медичного комітету Ради розповів, як готується Україна
Немає сумнівів, що мавпячу віспу з часом виявлять і в Україні
фото: скріншот із відео

Мавпяча віспа не така небезпечна, як коронавірус

Українські медики підготовлені до можливої появи випадків захворювання на мавпячу віспу у нашій країні. Про це сказав голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, меддопомоги та медстрахування Михайло Радуцький під час пресконференції.

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), мавпяча віспа не приведе світ до нової пандемії. Ця хвороба набагато легша, ніж Covid-19, вона не передається так швидко і так легко, як Covid-19. Бо щоб заразитися від іншої людини, це має бути фактично побутовий контакт», – сказав нардеп.

Радуцький наголосив, що мавпяча віспа не така загрозлива, як Covid-19, тому, як вважають у ВООЗ вважає, такої вакцинальної кампанії, як від ковіду робити не потрібно.

«Сьогодні мавпяча віспа в Україні не зафіксована, але ми не маємо сумніву, що в Україні вона буде, бо дуже багато наших громадян повертаються з європейських країн, де уже фіксуються випадки мавпячої віспи. Ця хвороба протікає не дуже легко, але відсоток летальних випадків дуже незначний. Тому це не така страшна біда, як ковід», – запевнив він.

Нардеп наголосив, що український Центр громадського здоров’я повністю готовий до можливої появи цієї інфекції в Україні – з лікарями проводяться заняття, розроблені протоколи. Голова парламентського комітету додав, що для лікування мавпячої віспи не потрібне якесь специфічне лікування чи дефіцитних ліків.

«Але якщо вибачите у когось ознаки застуди, треба тримати дистанцію, необхідна санітарна обробка рук», – сказав він.

Нагадаємо, що вперше хворобу на неендемічній території виявили у травні 2022 року одразу в кількох країнах Європи та Америки, а також в Австралії. Перші новини прийшли з Великої Британії, потім стало відомо про випадки у Португалії, США, Швеції, Канаді та інших країнах.

Всесвітня організація охорони здоров'я називає таку ситуацію атиповою: переважна більшість пацієнтів не їздили до країн, де це захворювання поширене, а здебільшого саме такі випадки ставали причиною спалахів у попередні роки.

Раніше перший випадок мавпячої віспи зафіксували у сусідній з Україною Угорщині. Випадок захворювання на віспу мавп в Угорщині підтвердила місцевий головний санітарний лікар Сесілія Мюллер. За її словами, хворому 38 років.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: