ЄС рішуче засудив намагання Росії привласнити Запорізьку АЕС

ЄС рішуче засудив намагання Росії привласнити Запорізьку АЕС

У Євросоюзі наголошують, що указ Путіна про захоплення Запорізької АЕС є протиправним і юридично нікчемним

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель рішуче засуджує намагання Росії привласнити Запорізьку атомну електростанцію. Про це йдеться у його заяві.

«Європейський Союз засуджує найбільш суворим чином указ російського президента Путіна про незаконне захоплення Запорізької атомної електростанції і заснування урядового підприємства з цього приводу», - заявив Боррель.

Високий представник наголосив, що Євросоюз не визнає і рішуче засуджує незаконну анексію Росією Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей. "Відповідно, указ про захоплення Запорізької АЕС є протиправним і юридично нікчемним», – відзначив Боррель.

«Росія повинна повністю вивести її військові сили і техніку та повернути атомну електростанцію законному власнику - Україні», – наголосив віце-президент Європейської комісії.

Також Боррель закликав повністю дотримуватися і поважати сім незамінних основ ядерної безпеки і захисту, озвучені генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

«В інтересах безпеки усієї Європи терміново необхідні посилена присутність МАГАТЕ на місці і їхній безперешкодний доступ до станції. Негайно треба запровадити зону ядерної безпеки і охорони без шкоди суверенітету і територіальної цілісності України. ЄС з цією метою рішуче підтримує зусилля генерального директора МАГАТЕ», – наголосив Боррель.

Також він додав, що ЄС залишається непохитним у своїх підтримці незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, і вимагає від Росії негайно і безумовно вивести усі її війська і військове обладнання з усієї території України.

ЄС рішуче виступає на стороні України і продовжить надавати тверду економічну, військову, соціальну і фінансову підтримку України стільки, скільки це буде необхідно, йдеться у заяві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: