Бізнесмен, якого розшукує СБУ, судився із Зеленським. Феміда поставила крапку

Бізнесмен, якого розшукує СБУ, судився із Зеленським. Феміда поставила крапку
У судах бізнесмен не спростував факту добровільного отримання громадянства Вірменії, а також те, що він мав подвійне громадянство
фото з відкритих джерел

До видання спірного президентського указу Араік Амірханян мав громадянство одразу двох країн: України та Вірменії

Велика Палата Верховного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу бізнесмена Араіка Амірханяна до президента Володимира Зеленського. Про повідомляє «Главком» з посиланням на дані судового реєстру.

Із липня 2021 року позивач судився з керівником країни через припинення громадянства України. 14 квітня того ж року Зеленський видав указ, яким позбавив Араіка Амірханяна громадянства України. Підставою для появи цього Указу стала інформація СБУ про подвійне громадянство в Амірханяна.

Як з’ясувалося, 12 лютого 2014 року український бізнесмен отримав паспорт громадянина Вірменії. Термін його дії – до лютого 2024 року. Дізнавшись про цей факт, голова Держміграційної служби затвердив подання про втрату громадянства України Араіком Амірханяном у зв’язку з добровільним набуттям громадянства іншої держави. 13 квітня 2021 року Комісія при Президентові України з питань громадянства внеслана розгляд Володимиру Зеленському пропозицію про задоволення подання про втрату громадянства України Амірханяна та вважати таким, що він втратив громадянство України.

Бізнесмен через свого адвоката доводив у суді: попри те, що народився у Вірменії, з семи місяців мешкав в Україні. У 1998 році він отримав українське громадянство; постійно проживає в Одеській області з сім’єю, має тут бізнес та сплачує в бюджет податки.

На думку Амірханяна, держава в особі президента України створила безпрецедентну ситуацію, коли його, громадянина України, безпідставно фактично позбавила громадянства і заборонила йому в`їзд. Він вважає це порушенням статті 25 Конституції, де сказано: громадянин України не може бути позбавлений громадянства та не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі.

Разом з тим, Велика Палата Верховного суду та Верховний суд наголосили, що ані позивач у своїй заяві, ані його представнику судовому засіданні, не спростували факт добровільного отримання Амірханяном громадянства Вірменії та факту подвійного громадянства на момент прийняття Указу президента.

«Приймаючи відповідний Указ в частині позивача, президент України діяв у межах повноважень з урахуванням подання та пропозицій відповідних компетентних органів, спрямованих на досягнення легітимних цілей захисту інтересів національної безпеки та запобігання злочинам», – дійшла висновків Велика Палата.

Крім цього, Феміда зауважила: якщо Араік Амірханян має намір повернути громадянство України, то «законодавство України є досить ліберальним» у цьому питанні. Для цього достатньо, як вимагає стаття 10 закону про громадянство України, припинити іноземне громадянство та звернутися з заявою про зміну громадянства.

Рішення Великої Палати Верховного суду набирало законної сили, є остаточним та оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, що 21 квітня 2021 року указом президента Володимира Зеленського було накладено економічні санкції на Араіка Амірханяна та на групу його дорожніх компаній. У цьому ж документі було зазначено, що у підсанкційного бізнесмена є два паспорти – України та Вірменії.

Бізнесмен, якого розшукує СБУ, судився із Зеленським. Феміда поставила крапку фото 1
скріншот з указу президента

У червні 2021 року СБУ оголосила у розшук бізнесмена Зазначається, що Амірханян зник у Парижі восени 2020 року.

Бізнесмен, якого розшукує СБУ, судився із Зеленським. Феміда поставила крапку фото 2
дані з сайту МВС

Ще раніше тодішній керівник «Укравтодору» Олександр Кубраков назвав Араіка Амірханяна тендерним тролем. Річ утім, що будівельні фірми Амірханяна систематично блокували тендера у рамках програми «Велике будівництво», пишучи скарги до Антимонопольного комітету.

У червні 2019 року СБУ затримувала Араіка Амірханяна за підозрою у фінансуванні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу з корисливих мотивів, організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України та заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом шахрайства. Зокрема, бізнесмену закидали змову зі службовими особами Антимонопольного комітету, який заблокував понад 200 публічних закупівель з ремонту та будівництва доріг загальною вартістю понад 20 млрд грн.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Щонайменше 15 нових памятників Шевченку встановлено в Україні за останні шість років
Які пам’ятники встановлювала Україна в останні роки і скільки це коштувало культурний фронт
Минулими вихідними у Ризі пройшла IV антивоєнна конференція Форуму вільної Росії
Глухий кут російської опозиції. Репортаж з Антивоєнної конференції «Хороші росіяни»
Президент Китаю Сі Цзіньпін та український лідер Володимир Зеленський
Сі Цзіньпін після зустрічі з Путіним планує зателефонувати Зеленському
Захисники Маріуполя в підвалах заводу «Азовсталь»
Петиція про започаткування Дня захисників Маріуполя набрала необхідну кількість голосів
Атаки на Одещину і Кривий Ріг та Leopard 2 від Іспанії: головне за ніч
Атаки на Одещину і Кривий Ріг та Leopard 2 від Іспанії: головне за ніч
Австралія вводить нові санкції проти Росії
Австралія запровадила нові санкції проти російських чиновників
Зеленський після Запоріжжя відвідав Дніпропетровську область (відео)
Зеленський після Запоріжжя відвідав Дніпропетровську область (відео)
Як дві Австрії: Зеленський у Національній раді розповів про мінування України
Як дві Австрії: Зеленський у Національній раді розповів про мінування України
Президент Зеленський вручив громаді Бучі почесну відзнаку «Місто-герой України»
Президент Зеленський вручив громаді Бучі почесну відзнаку «Місто-герой України»
Дата публікації новини: