Епіфаній заінтригував відповіддю про наступні богослужіння ПЦУ у Лаврі (відео)

Епіфаній заінтригував відповіддю про наступні богослужіння ПЦУ у Лаврі (відео)
Митрополит Епіфаній вперше провів Богослужіння в Успенському соборі Києва
фото: glavcom.ua

ПЦУ, ймовірно, зможе й надалі служити в соборах Києво-Печерської лаври

У Києво-Печерській Лаврі завершилася різдвяна служба Блаженнішого митрополита Епіфанія. Це перше богослужіння, яке провела ПЦУ на території Лаври. Про це повідомляє кореспондент «Главкома».

На святкову літургію прийшло чимало людей. Серед людей було помічено скандально відомого намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП (Пашу Мерседеса), проти якого було введено санкції РНБО.

Епіфаній на богослужінні в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври висловив упевненість у перемозі України у війні з РФ. Він заявив, що історія Різдва в християнстві має паралелі з повномасштабною війною Росії проти України.

«Ці міркування особливо відлунюють у наших серцях у час найважчих випробувань війною, які переживає наш український народ. Ми не бажали цієї війни... Понад три десятиліття тому ми вирвалися з багатовікового рабства, скинули ярмо, стали незалежними, розпочали будівництво власної суверенної держави. Ті, хто тримали нас у неволі, не могли стерпіти наших досягнень і успіху. Диявольські злоба та заздрість спонукали їх розпочати війну, але в ній вони обов’язково зазнають поразки, адже правда на нашій стороні», – сказав він.

Зазначимо, що митрополит Епіфаній не став поминати патріарха РПЦ Кирила під час різдвяної служби.

Після завершення богослужіння на виході з Успенського собору Епіфаній дав короткий коментар журналістам.

«Це справді історичний момент для усіх українців, які прагнули і мріяли про це не одне десятиліття. Христос народився!», - сказав митрополит про перше богослужіння ПЦУ у стінах Лаври. 

На запитання, чи буде ПЦУ проводити богослужіння у Лаврі на постійній основі, Епіфаній коротко відповів, що з часом все буде.

Як повідомлялося раніше, Києво-Печерський заповідник заявив, що не продовжуватиме орендний договір з УПЦ МП на користування Успенським собором і Трапезним храмом лаври. Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) закликав президента Володимира Зеленського не забирати в УПЦ МП храми на території лаври, які були в неї в оренді. Він записав відеозвернення, у якому поскаржився, що УПЦ не отримала письмового повідомлення про припинення оренди з 1 січня. Однак відповіді від глави держави не дочекався.

22 листопада Служба безпеки України провела обшуки на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у Києві.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: