Не «Талібан» і не «Аль-Каїда». У Медведчука наполягають, що «ДНР»–«ЛНР» не є терористами

Не «Талібан» і не «Аль-Каїда». У Медведчука наполягають, що «ДНР»–«ЛНР» не є терористами
 Визнати «ДНР»–«ЛНР» терористичними організаціями можна через ООН
фото з відкритих джерел

Адвокат кума Путіна називає звинувачення проти свого клієнта надуманими

«ДНР»–«ЛНР» із юридичної точки зору в Україні не визнані терористичними організаціями. Один зі способів визнати їх такими – через ООН. Проте в їхньому списку немає «ДНР»–«ЛНР», в інтерв'ю «Главкому» повідомив адвокат Віктора Медведчука Дмитро Лойфман.

Адвокат прокоментував «вугільну» справу, за якою звинувачують Медведчука в державній зраді та сприянні тероризму. «Про сприяння терористичній організації. Це гучно звучить, але хто вирішив, що ці невизнані «республіки» є терористичними організаціями? Ці питання уповноважений вирішувати тільки суд. Якщо взяти закон про боротьбу з тероризмом, то генпрокурор має звернутися до суду з клопотанням про визнання організації терористичною. Якщо організація визнається судом терористичною, її діяльність на території Україні забороняється, активи конфіскуються тощо. Але такого рішення суду нема. Ані генпрокурор, ані прокурори Донецької та Луганської областей навіть не зверталися з цього приводу до суду», – розповів Лойфман.

Лойфман також повідомив, що визнати «ДНР»–«ЛНР» терористичними організаціями можна через ООН, але цього не було зроблено.

«В їхньому списку є «Талібан», «Аль-Каїда» та інші, але нема «ДНР» та «ЛНР». Верховна Рада просто прийняла заяву – політичне звернення до міжнародних організацій, яке не є нормативно-правовим актом. До того ж український парламент не є тим органом, який має повноваження приймати рішення – хто є терористом, а хто ні, яка організація є терористичною, яка ні. Це просто не входить до його компетенції. Тому, з юридичної точки зору, ані «ДНР», ані «ЛНР» не визнані терористичними організаціями. Окрім того, Медведчуку інкримінуються події, що відбулися в кінці 2014 року. Так станом на той час не було навіть цих заяв Верховної Ради», – додав Лойфман.

Адвокат Медведчука наполягає на тому, що підприємство, у якого купували вугілля, не розташоване на окупованих територіях, а шахти зареєстровані у Києві та сплачують податки до українського бюджету.

Що відбулося по суті? Одне державне підприємство купило вугілля у іншого держпідприємства. В чому злочин? Якщо підприємство знаходиться на окупованій території, воно що – автоматично визнається терористичним? У «ДНР» та «ЛНР» ніхто нічого не купував. У відповідності з українським законодавством, юридичні особи, зокрема, в нашому випадку шахти, що знаходяться на тій території, були перереєстровані в Києві, сплачували в Україні податки і така діяльність була абсолютно законною», – підкреслив адвокат.

Нагадаємо, народному депутату України від ОПЗЖ Віктору Медведчуку оголосили нову підозру. Вона стосується контрабанди вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу. Своїми діями, на думку слідства та прокурорів, народний депутат поставив Україну в залежність від «ЛНР» та «ДНР».

Зазначимо, Медведчука також підозрюють у державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни. Йому загрожує від 12 років в'язниці до довічного. Серед висунутих йому раніше звинувачень: замах на розкрадання природних ресурсів, передача російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю, антиукраїнська діяльність.

Печерський суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді особистих зобов'язан Медведчуку замість домашнього арешту, термін якого закінчився. Рішення прийнято в межах справи про держзраду та замах на пограбування національних цінностей.

Нагадаємо, 11 травня генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала підозри у державній зраді та замаху на розкрадання національних ресурсів у Криму народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку. 20 серпня вона повідомила, що слідство у справі Медведчука про державну зраду і замах на розграбування надр завершено.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: