Парламентська асамблея України і Польщі закликала РФ звільнити політв'язнів

Парламентська асамблея України і Польщі закликала РФ звільнити політв'язнів

Чергове засідання Парламентської асамблеї України та Польщі відбудеться в 2019 році

Парламентська асамблея України і Польщі підкреслила стратегічний характер відносин між Києвом та Варшавою, закликала Росію негайно припинити агресію і звільнити українських політв’язнів, а міжнародне співтовариство й надалі чинити тиск на РФ.

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками десятого засідання Парламентської асамблеї України та Республіки Польща.

«12 червня 2018 року у Варшаві відбулося X засідання Парламентської асамблеї України та Республіки Польща, в результаті якої сторони: ...закликають Російську Федерацію негайно припинити збройну агресію проти України, у тому числі припинити окупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь та частини Донецької та Луганської областей; висловлюють серйозну стурбованість відсутністю прогресу щодо припинення збройної агресії Росії проти України, яку Росія свідомо продовжує..»,- йдеться в заяві.

У документі представники обох сторін закликають міжнародне співтовариство посилити тиск на Російську Федерацію, яка «cвоїми агресивними і протиправними діями створює серйозну загрозу для міжнародного миру та безпеки», а також вимагають «звільнити громадян України, безпідставно ув'язнених в російських тюрмах». Українські та польські депутати закликали Росію «вивести свої війська та озброєння з окупованих територій, припинити атаки на представників СММ та припинити фінансування й озброєння осіб, відповідальних за порушення територіальної цілісності України». 

У заяві сторони наголошують на стратегічному партнерстві між Україною і Польщею, яке є «наріжним каменем безпеки в регіоні й повинно посилюватися «, висловлюють упевненість, що повна ратифікація угоди про асоціацію України з ЄС, а також надання Україні безвізового режиму є кроком у напрямку реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України. 

У заяві також підкреслюється, що важливим елементом практичної співпраці між Україною і Польщею є українсько-польсько-литовська бригада імені гетьмана Костянтина Острозького, і наголошується, що обидві країни повинні тісніше співпрацювати в галузі енергетики.

«Обидві країни вважають, що «Північний потік-2» є політичним проектом, який загрожує не тільки європейській енергетичній безпеці, але також солідарності на європейському континенті»,- йдеться в заяві. 

Політики обох країн також закликали до діалогу середовищ істориків і підтримують роботу віце-прем'єр-міністрів Павла Розенка і Пьотра Глінського.

Українські та польські депутати підкреслили важливість співпраці між країнами в авіаційно-космічній сфері, а співробітництво у сфері молодіжного обміну назвали «фундаментом зміцнення співпраці між сторонами».

Депутати також домовилися провести чергове XI засідання Парламентської асамблеї України та Польщі в 2019 році.  

Нагадаємо, вперше під час зустрічі у «нормандському форматі» у Берліні 11 червня темі звільнення українських заручників і політв’язнів було присвячено півтори години.

Читайте також: «Нормандський формат». Міністри зустрілись вперше за 16 місяців

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: