Україна своїх не кидає: Порошенко відреагував на звільнення Марківа

Україна своїх не кидає: Порошенко відреагував на звільнення Марківа
Міланський апеляційний суд виправдав українського військовослужбовця Національної гвардії Віталія Марківа

Порошенко подякував усім, хто боровся за звільнення Марківа

П’ятий президент України, нардеп Петро Порошенко заявив, що виправдання нагвардійця Віталія Марківа в Італії – це відновлення справедливості.

Про це він написав у Twitter.

«Україна своїх не кидає! Радію, що ми вкотре довели цю аксіому. Міланський апеляційний суд виправдав українського військовослужбовця Національної гвардії Віталія Марківа», — написав він.

За словами Порошенка, «справедливість відновлена».

«Дякую усім, хто боровся. Скоро ми вітатимемо нашого героя вдома в Україні!», — написав він.

Порошенко висловив надію, що «українська Феміда братиме приклад з італійської і незаконно засуджені патріоти, які досі залишаються за ґратами, будуть звільнені».

Нагадаємо, що у вівторок, 3 листопада український нацгвардієць Віталій Марків повністю виправданий італійським апеляційним судом. Він пробув за ґратами три роки, чотири місяці і два дні.

Завтра, 4 листопада, виправданий італійським судом військовослужбовець Віталій Марків повернеться в Україну. 

Як відомо, 30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі суворого режиму біля Мілана після того, як у липні 2019 року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Суд у Мілані почав розглядати апеляцію 29 вересня.

Марківа заарештували в Болоньї 30 червня 2017 року. Суд присяжних і прокуратура Павії стверджують, що журналісти загинули внаслідок прицільних мінометних пострілів вояків Збройних сил України, а нацгвардієць Марків відстежував рух цивільних і передавав інформацію побратимам.

Ні суд, ні слідчі не брали до уваги версію про можливість пострілів на ураження з боку російських гібридних сил, біля яких тоді і перебувала група репортерів без розпізнавальних знаків.

Територію, де стався трагічний випадок, контролювали тоді банди Ігоря Гіркіна.

Сторона захисту солдата відстоює версію, що репортери потрапили під перехресний вогонь, тому неможливо встановити, внаслідок чиїх пострілів (із боку бойовиків чи ЗСУ) загинули італієць і росіянин. На переконання захисників військового, Віталій Марків зі своєї бойової позиції фізично не міг бачити цивільних на відстані 1800 м, а єдина зброя у його володінні (автомат Калашникова) не мав оптичного пристрою для розпізнавання об’єктів чи людей на такій великій відстані.

Нагадаємо, в Італії розпочався розгляд апеляції у справі Марківа.

Сторона захисту українського нацгвардійця Віталія Марківа 11 вересня подала до апеляційного суду присяжних Мілана нові докази його непричетності до загибелі іноземних репортерів на Донбасі у травні 2014 року.

В основі нових доказів – висновки журналістського розслідування, що увійшли до фільму The wrong place («Не в тому місці, не в той час») про справу Марківа. 

Глава МВС Арсен Аваков заявив, що українське слідство знайшло ряд свідків важливих, які дають свідчення, з яких чітко видно невинність Марківа.

Як повідомлялося, 12 липня 2019 року судом присяжних міста Павія (Ломбардія) старшого сержанта НГУ Віталія Марківа засуджено до 24 років ув’язнення. Марків був засуджений нібито за вбивство італійського журналіста Андреа Роккеллі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: