Фахівці розповіли, чи є антибіотики в українському м’ясі
Антимікробна резистентність – одна з найбільших на сьогодні проблем у сфері охорони здоров’я, яка загрожує перекреслити ціле століття медичних досягнень. Всі країни повинні знайти баланс між використанням антибіотиків і заходами з боротьби
Використання антибіотиків виробниками харчових продуктів – одна з найбільших проблем сучасності
Проведені Держпродспоживслужбою дослідження вказують на те, що в українському м’ясі немає залишків антибіотиків. Про це повідомили УНН у відомстві.
«Планами державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів передбачено відбір та проведення лабораторних досліджень (випробувань), у тому числі антибактеріальних субстанцій (антибіотиків) і за проведеними результатами яких, у необроблених харчових продуктах тваринного походження, залишків антибіотиків не виявлено», – зазначили у Держпродспоживслужбі.
Також там повідомили, що нині активно займаються вивченням теми резистентності до антибіотиків, яка турбує увесь світ.
«Стосовно підвищення обізнаності про стійкість до антимікробних препаратів та популяризації передового досвіду у даній сфері, інформуємо, що представники Держпродспоживслужби разом з представниками міністерств, громадських об’єднань та асоціацій постійно приймають участь в міжнародних та національних симпозіумах, конференціях та тренінгах з питань антибіотикорезистентності мікроорганізмів до антимікробних препаратів», – зазначили у Держпродспоживслужбі.
Минулого року у Всесвітній організації охорони здоров’я оголосили про запуск нової глобальної кампанії по боротьбі з лікарською стійкістю, яку прийнято називати «антимікробною резистентністю».
«Антимікробна резистентність – одна з найбільших на сьогодні проблем у сфері охорони здоров’я, яка загрожує перекреслити ціле століття медичних досягнень. Всі країни повинні знайти баланс між використанням антибіотиків і заходами з боротьби з лікарською стійкістю», – сказав глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус.
Саме тому використання антибіотиків виробниками харчових продуктів – одна з найбільших проблем сучасності.
1 січня 2020 року асоціація «Союз птахівників України» почала моніторинг найбільших виробників курятини та яєць на використання антибіотиків.
Йдеться про контрольований моніторинг залишків інгібіторів і токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції і продуктах життєдіяльності птиці протягом всього циклу її вирощування на чотирьох підприємствах – членах асоціації, які добровільно погодилися пройти тестування, мова про:
- ЗАТ «Миронівська птахофабрика» Групи МХП (ТМ «Наша Ряба»);
- ТОВ «Вінницька птахофабрика» Групи МХП (ТМ «Наша Ряба»);
- ЗАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» (ТМ «Епікур»);
- ТОВ «Ясенсвіт» ГК «Ovostar Union» (ТМ «Ясенсвіт»).
В разі успішного проходження аудиту, ці виробники отримають право наносити на свою продукцію маркування «без антибіотиків».
Коментарі — 0