Київський патріархат: Чутки про штурм Лаври розповсюджують противники автокефалії

Київський патріархат: Чутки про штурм Лаври розповсюджують противники автокефалії
Митрополит Епіфаній

В УПЦ КП наголошують: становлення об’єднаного православ’я в Україні не повинне відбуватися на основі кривавих сценаріїв, написаних у Кремлі

Чутки про штурм Києво-Печерської Лаври розповсюджують противники автокефалії. Про це заявив митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, повідомляють «Київські єпархіальні відомості».

«Розповсюдження подібної інформації – це один з методів гібридної війни проти України та нашої Церкви. Противники автокефалії не мають жодних адекватних аргументів на свою користь, отож хочуть ототожнити ідею консолідації Українського Православ’я з агресивними діями та кровопролиттям», - сказав митрополит.

На його думку, подібні заяви мають на меті залучити якнайбільшу кількість прихильників під гаслами захисту від «гонінь».

«Залякування, наприклад «безблагодатністю», «неканонічністю» та «недійсністю» таїнств – давня тактика Москви, яку багато років використовували проти Київського Патріархату. Однак після відновлення Константинопольським Патріархатом канонічної справедливості стосовно Патріарха Філарета, подібні закиди втрачають усілякий, навіть показний сенс. Те саме стосується і заяв щодо кровопролиття, – усе це намагання маніпулювати суспільною думкою, невдалі намагання. Логіка тут проста: кровопролиття не буде, якщо його спеціально не створять ті, хто у цьому насправді зацікавлений. Хто ж ці зацікавлені, здогадатися не важко, бо нам подібні речі точно не на користь», - пояснив Епіфаній.

Тим, кого під виглядом патріотичної мотивації, можливо, будуть намагатися схилити до якихось радикальних дій, митрополит каже, що українській Церкві подібне не на користь.

«Ми не закликаємо до таких дій, не схвалюємо їх, а навпаки засуджуємо. Становлення об’єднаного православ’я у нашій державі повинне відбутися на фундаменті євангельських принципів любові, порозуміння та справедливості, а не на основі кривавих сценаріїв, написаних у Кремлі», - резюмував Епіфаній.

Нагадаємо, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення синоду щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: