Кожен третій українець переконаний, що коронавірус був розроблений навмисно (опитування)

Кожен третій українець переконаний, що коронавірус був розроблений навмисно (опитування)

Третина українців вважає, що коронавірус поширили навмисно, щоб зменшиьи чисельність населення

Опитування про те, що думають українці про коронавірус , провів Київський міжнародний інститут соціології

Кожен третій українець переконаний, що коронавірус був «спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам». Так вважають 37%  респондентів згідно з результатами опитування «Думки і погляди населення України щодо походження коронавірусу і його поширення у світі: травень-червень 2020 року», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Опитування КМІС щодо коронавірусуОпитування КМІС щодо коронавірусу

Ще 29% обрали варіант, що коронавірус «зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю». Таким чином, 66% респондентів обрали один з двох варіантів, який означає штучне походження коронавірусу. Обрали варіанти, що коронавірус з’явився природним шляхом і потім поширився на світ – 18%.

Респондентам, які обрали варіант про штучне походження, але випадкове поширення у світі, ставили додаткове запитання «А в якій країні, на Вашу думку, був штучно зроблений коронавірус?». Запитання ставили у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонувалися.

Опитування КМІС щодо коронавірусуОпитування КМІС щодо коронавірусу

Переважна більшість респондентів (70%) вважають, що коронавірус був штучно розроблений у Китаї. Ще 5% назвали США, 3% – Росію. Інші країни називалися рідше.

Водночас, респондентам, які обрали варіант «коронавірус був спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам», ставилося додаткове запитання «А хто, на Вашу думку, відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу?». Запитання також ставилося у відкритій формі, тобто респонденту варіанти відповідей не пропонувалися.

 


Опитування КМІС щодо коронавірусуОпитування КМІС щодо коронавірусу

Половина респондентів (49%) не змогли відповісти на запитання. Разом з цим, 26% вважають, що Китай відповідальний за розробку і навмисне поширення коронавірусу. Далі йдуть США (11%) і Росія (2%). Інші відповіді називалися рідше.

КМІС  провів опитування  з 31 травня до 4 червня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assistedtelephoneinterviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 2000 інтерв'ю.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,4% — для показників, близьких до 10%.

Нагадаємо, за минулу добу найбільша кількість підтверджених випадків коронавірусної хвороби Covid-19 зафіксована у Львівській та Рівненській областях, а також у місті Києві. У Львівській області — 209, Рівненській області — 116 та місті Києві – 113. Черговий антирекорд ми бачимо вже протягом двох тижнів.

Станом на 26 червня  зайнято 3839 ліжок із 23 419, виділених для хворих на Covid-19. Наразі на апараті штучної вентиляції легеньперебуває 76 хворих. 30 102 хворих перебували на амбулаторному лікуванні. Одужав 3921 медпрацівник.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: