«У Харкові буде, як Херсоні». Кліматолог розповіла, як зміниться зима в Україні

«У Харкові буде, як Херсоні». Кліматолог розповіла, як зміниться зима в Україні
У 2019–2020 роках взагалі не було метеорологічної зими на значній території України
фото: glavcom.ua

«Можна казати однозначно: температура у нас і надалі зростатиме»

В Україні тропіків точно не буде навіть до 2100 року. Проте клімат залежатиме від того, як розвиватиметься суспільство, технології, скільки буде викидів, яка промисловість переважатиме, де проживатимуть люди. Можна казати однозначно: температура у нас і надалі зростатиме, в інтерв'ю «Главкому» розповіла кліматологиня Віра Балабух.

«Середня температура за рік може збільшитись до середини століття, порівняно з сучасним періодом, на один-півтора градуси. А до кінця століття зміни можуть бути більш суттєвими і становити від 3 до 6 градусів», – розповідає Віра Балабух.

На думку кліматологині, цілком можливо, що до 2100 року погода в Харкові може бути такою, як зараз десь в Херсонській області. «Вже зараз в Одеській області досить часто спостерігаються погодні умови, характерні для Криму. В 2019–2020 роках взагалі не було метеорологічної зими на значній території України. Це є дуже яскравою картинкою, якою може бути у нас зима за 20–30 років», – сказала Балабух.

Прогнозує кліматологиня й те, що літо теж ставатиме спекотнішим: «Метеорологічне літо починається, коли середня температура за добу є вищою за +15. Такі умови спостерігатимуться на два –три тижні раніше і триватимуть довше. Навіть зараз у квітні температура повітря часто уже сягає +20 і вище. У 2020 році літо у нас тривало до 14 жовтня. Ми також бачимо тенденцію, що літні дні вже спостерігаються все частіше і весною, і восени, і навіть взимку».

Нагадаємо, що у Європі рік закінчився аномальним теплом. Синоптики зафіксували температурні аномалії.

Раніше експерти розказали, як зміниться клімат України через 50 років. Зокрема, за найбільш імовірного сценарію, у найближчі 50-100 років клімат в Україні ставатиме все більш сухим.

Нещодавно міністр охорони довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський розповів, як українцям варто готуватися до природних катаклізмів та які незворотні процеси загрожують нашій країні.

Директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда розповів, що в Україні за останні роки значно збільшилася середньорічна температура. Це може призвести до того, що вже через якихось два десятки років в Україні не буде зими.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: