Як обирали предстоятеля ПЦУ. Філарет звернув увагу на цікаву деталь

Як обирали предстоятеля ПЦУ. Філарет звернув увагу на цікаву деталь
П’ятий президент України Петро Порошенко хотів, щоб предстоятелем Української церкви був не Епіфаній, а митрополит Вінницький Симеон, - патріарх Філарет

Патріарх прокоментував чутки про те, що деяких єпископів УПЦ КП могли підкупити

Почесний патріарх Української православної церкви Філарет в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» розповів, як обирали предстоятеля Православної церкви України.

За словами патріарха Філарета, п’ятий президент України Петро Порошенко хотів, щоб предстоятелем Української церкви був не Епіфаній, а митрополит Вінницький Симеон (один із архієреїв УПЦ МП, який перейшов до ПЦУ – «Главком»).

«І ось ви зверніть увагу на те, що коли архієреї голосували в другому турі фактично за двох кандидатів, то за Епіфанія проголосували 36 єпископів, а за Симеона – 28. То хто ці 28? 2 – московських, 13 – з УАПЦ, а 13 архієреїв – з Київського патріархату. Чому ці архієреї голосували за кандидата з Московського патріархату? Тому що Порошенко провів роботу», - впевнений патріарх.

Патріарх Філарет говорить, що чув про те, що деяким єпископам платили за голосування по $20 тис.

«Я чув про те, що комусь із архієреїв платили по $20 тис. Але правда це чи ні – я стверджувати не можу», - говорить патріарх.

Також Філарет запевнив, що не знає, чи платились Константинопольському патріархату якісь гроші за наш Томос.

«Цього я не можу стверджувати, тому що не знаю», - сказав патріарх і додав, що дізнатися про це з документів і протоколів Об’єднавчого собору неможливо, «тому що це був Собор Константинопольського патріархату». «Тож всі ці документи взяли у Стамбул. А тут немає нічого», - зазначив патріарх.

Щодо впливу олігархів на Православну церкву України у патріарха сумніву немає.

«Впливають. І не тільки олігархи. Але я не хочу про це говорити, тому що це лише буде розсварювати нас (з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм – ред.). А нам треба все-таки думати про єдність. Нам треба будувати в Україні єдину Помісну церкву. А якщо ми один одного поливатимемо брудом, то не зможемо зійтися», - вважає почесний патріарх Філарет.

Нагадаємо, Філарет звинуватив Епіфанія у порушенні домовленностей щодо управління церквою після отримання Томосу. В свою чергу Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що т. зв. патріархат Київський не існує і ніколи не існував, а Філарет був відновлений у своєму єпископському чині як колишній митрополит Київський.

Філарет вирішив відновити УПЦ Київського патріархату і тому на 20 червня скликає Помісний собор.

Більше читайте:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: