Якою буде система накопичувальної пенсії: Арахамія розкрив деталі (відео)

Якою буде система накопичувальної пенсії: Арахамія розкрив деталі (відео)

«Згодом ці гроші можна інвестувати, наприклад, у цінні папери або нерухомість», – Арахамія

фото: sluga-narodu.com

Громадяни зможуть формувати особисті пенсійні накопичення

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія розповів, що одним із пріоритетних питань парламенту є прийняття законів для початку роботи накопичувальної пенсійної системи. Цим він поділився в ефірі програми «Coffee Break з Романом Грищуком».

За словами Арахамії, першим етапом реформи буде запровадження загальнообов’язкових накопичувальних пенсійних внесків. Громадяни зможуть формувати особисті пенсійні накопичення, отримувати додаткові виплати до основної пенсії, пенсійні накопичення у спадок спадкоємцями.

«На першому етапі ти поки сам нічого не платиш, держава з ПДФО по 2% кладе тобі на рахунок. І на накопичувальному рахунку збирається певна сума. Можна їх вкладати в облігації внутрішнього займу, аби на них нараховувався дохід, наприклад, 10%», – пояснив Давид Арахамія.

На другому етапі громадяни матимуть індивідуальні накопичувальні рахунки і зможуть додатково відраховувати частину коштів зі своїх заробітних плат. На третьому – планується, що держава зі свого боку співфінансуватиме такі внески на паритетних умовах.

«У планах – запровадити таку модель, аби на третьому етапі – скільки поклав ти, стільки поклала і держава», – додав очільник фракції.

Він також навів приклад роботи пенсійної системи у США. Там платник податків на свій розсуд щомісяця відкладає гроші до пенсійного фонду. Таку ж суму кладе його роботодавець.

«Згодом ці гроші можна інвестувати, наприклад, у цінні папери або нерухомість. І я сам регулював і бачив, як в мене накопичується сума на пенсійному рахунку. Це круто. Тому що людина може прогнозувати, які в неї будуть доходи», – пояснив Давид Арахамія.

Як повідомлялося, станом на початок 2022 року середній розмір пенсійної виплати в Україні становив 3916 грн. З 2016 року середні пенсії зросли більш ніж вдвічі (тоді розмір середньої пенсійної виплати становив 1828 грн).

Також парламент на початку 2022 року повинен розглянути закон про запуск накопичувальної пенсійної системи.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: