Глава МВФ назвала головні ризики програми Stand-By для України

Глава МВФ назвала головні ризики програми Stand-By для України
Глава МВФ назвала головні ризики програми Stand-By для України

За словами глави МВФ, залишається невизначеність щодо напрямку економічної політики України

Для нової програми Stand-By для України, затвердженої радою директорів МВФ, існують значні ризики. Зокрема суттєвою залишається невизначеність щодо напрямку економічної політики української влади.

Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, передає пресслужба МВФ.

«Ризики для нової програми є дуже великими. Невизначеність того, наскільки серйозним і тривалим буде глобальний спад, є надзвичайно великою. Що стосується внутрішнього контексту, суттєвою залишається невизначеність щодо напрямку економічної політики», - сказала вона.

Георгієва наголосила, що державний борг в Україні залишається високим, а потреби уряду у фінансуванні - великими.

«Попри те, що фіскальна політика в рамках програми спочатку буде спрямована на подолання наслідків кризи, її (фіскальну політику, - ред.) потрібно буде посилювати в процесі відновлення, щоби повернути державний борг до тенденцій зниження», - зазначила вона.

Водночас глава МВф визнала, що Нацбанк здійснював майстерне управління грошовою політикою протягом дуже складного періоду, але наголосила на необхідності зберегти незалежність регулятора.

«А політика в грошово-кредитній і валютній сферах має надалі забезпечувати стабільний приріст у межах стратегії таргетування інфляції, одночасно дозволяючи впорядковане коригування валютного курсу та запобігання стресовій ліквідності», - сказала вона.

За словами Георгієвої, фінансова політика України зрештою повинна забезпечити баланс між збереженням фінансової стабільності та сприянням відновленню.

«Нова угода Stand-By створить опору зусиллям влади в подоланні наслідків кризи з одночасним забезпеченням макроекономічної стабільності та збереженням сьогоднішніх досягнень. Разом із підтримкою Світового банку та Євросоюзу це допоможе покрити великі потреби у фінансуванні», - наголовила вона.

Як повідомляв Главком, виконавча рада МВФ за підсумками засідання у вівторок затвердила нову програму кредитування Stand-By для України, яка передбачає фінансування в розмірі $5 млрд терміном на 18 місяців. Розмір першого траншу становитиме $2,1 млрд.

Нагадаємо, спікер Ради Дмитро Разумков вважає, що Кабмін має оприлюднити меморандум з МВФ

Як відомо, Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) включила до порядку денного засідань на 9 червня питання про схвалення 18-місячної програми Stand-By для України обсягом 5 млрд доларів. 

Раніше стало відомо, що чекає МВФ від України.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки України за підсумками 2020 року на 7,7%, але при цьому очікує на зростання економіки в 2021 році на 3,6%. Рівень інфляції у 2020 році в Україні прогнозують у розмірі 4,5% – з подальшим ростом до 7,2% у 2021 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: