На кухні табору «Славутич», де отруїлися діти, виявлено патогенну флору

На кухні табору «Славутич», де отруїлися діти, виявлено патогенну флору
Санітарно-епідеміологічне дослідження

Матеріали санітарно-епідеміологічного розслідування направлено в Переяслав-Хмельницьку міжрайонну прокуратуру

Спеціалісти Переяслав-Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області провели санітарно-епідеміологічне розслідування та обстеження харчоблоку ТОВ «Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Славутич», де 2 липня було зареєстроване отруєння 12 дітей-вихованців ДЮСШ Дерюгіних.

Як повідомляє прес-служба Держпродспожислужби, були відібрані проби харчових продуктів для проведення відповідних лабораторних досліджень, обстежені 9 осіб персоналу харчоблоку на групи кишкових інфекцій та двоє дітей із 6, які знаходились в ізоляторі (4 дитини не обстежувалися через відмову батьків).

У ході епідрозслідування було встановлено, що 30 червня група гімнастів святкувала день народження однієї дитини.

Результати лабораторних досліджень зразків проб та змивів встановили наступне:

  • У 9 осіб персоналу харчоблоку обстежених на групи кишкових інфекцій та 2 дітей, які знаходились в ізоляторі не виявлені збудники кишкової інфекції та патогенний стафілокок;
  • З 30 змивів на бактерії групи кишкової палички, патогенний стафілокок та патогенну флору в харчоблоку виявлено 10 позитивних результатів (33,3%).
  • З 10 змивів на патогенну флору в ізоляторі позитивних не виявлено.
  • Усі 5 проб води, які відібрані на мікробіологічні дослідження з свердловини, мережі харчоблоку, питного фонтанчика та басейну, а також бутильована вода відповідають вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСАнПіН 2.2.4-171-10).
  • 2 проби питної води з свердловини та мережі харчоблоку відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, крім хлоридів в мережі харчоблоку (фактичне значення -  287мг/дм куб. при нормі 250 мг/дм куб.).
  • Проби відібрані на сальмонельоз (пил з подушок, ковдр та матраців) з ізолятору (18 проб) показали негативний результат.
  • У 4-х пробах залишків харчових продуктів, які залишились після дня народження дітей з групи гімнастів від 30.06.2018 року: сік мультівітамінний з м’якотю, 2 кекса та 1 печиво патогенна флора не виявлена.
  • У 7 добових пробах (4 проби: обід та 3 проби вечеря за 02.07.2018р) патогенна флора не була виявлена.
  • У 3 пробах харчових продуктів: біфідойогурт, молоко та ряженка виробництва підприємства із Полтавської області пат. флора не була виявлена.
  • 4 проби води на вірусологічні дослідження з свердловини, мережі харчоблоку, питного фонтанчику та басейну знаходяться в роботі.

4 липня матеріали санітарно-епідеміологічного розслідування направлено в Переяслав-Хмельницьку міжрайонну прокуратуру Прокуратуру Київської області та в Переяслав-Хмельницький районний відділ Національної поліції України в Київській області.

Станом на 6 липня у закладі перебувало 197 дітей. Стан задовільний. На даний час в ізоляторі хворі діти відсутні. Нових звернень не зареєстровано.

За результатами досліджень керівництву табору «Славутич» надано припис щодо усунення виявлених порушень законодавства.

Станом на 9 липня даний заклад прозвітував про проведення дезінфекції харчоблоку та звернувся до ГУ Держпродспоживслужби щодо проведення повторного відбору проб на бактерії групи кишкової палички, патогенний стафілокок та патогенну флору.

Нагадаємо, за фактом масового отруєння дітей у приватному дитячому таборі «Славутич» у Переяслав-Хмельницькому районі прокуратура Київської області розпочала кримінальне провадження.

12 дітей оглянули лікарі, провели відповідні обстеження та аналізи. Восьмирічну дівчинку, яка впала в кому, у важкому стані госпіталізували у київську лікарню «Охматдит». У неї попередньо діагностували енцефаліт. У МОЗ заявили, що важкий стан дитини не пов’язаний з отруєнням.

Причиною отруєння дітей раніше називалося порушення температурного режиму зберігання йогуртів, термін споживання яких добігав кінця 1 липня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: