Життя після карантину. В Києві можуть зникнути маршрутки

Життя після карантину. В Києві можуть зникнути маршрутки
До введення карантину через коронавірус власників приватних столичних маршруток зобов’язали до 1 квітня встановити в салонах маршрутних таксі валідатори для оплати проїзду за єдиним квитком

Перевізники вже майже місяць не виходять на роботу, а водії роз’їхалися по домівках

Після завершення карантину Київ може зіткнутися з серйозною проблемою – відсутністю на міських вулицях звичних маршруток. Про це говорять самі перевізники, які вже майже місяць не працюють на своїх маршрутах, а водії відправлені у відпустки за власний рахунок. Сайт «Сьогодні» розбирався, чому можуть виникнути проблеми у перевізників.

Нагадаємо, ще до введення карантину через коронавірус власників приватних столичних маршруток зобов’язали до 1 квітня встановити в салонах маршрутних таксі валідатори для оплати проїзду за єдиним квитком.

Як розповіли в комунальній службі перевезень КМДА, установка валідаторів була прописана в умовах конкурсів на маршрути для перевізників ще з 2015 року.

«Тоді ще не існувало загальноміської системи, до якої можна було підключити валідатори для оплати проїзду за єдиним квитком. Тепер така система є, і її з 1 квітня запустили в промислову експлуатацію. А ось валідаторів в маршрутках поки немає, хоча перевізники знали, що такими пристроями повинні бути обладнані всі їхні автобуси. Власники маршрутів повинні закупити ці пристрої за власні кошти і встановити в салонах», – розповіли сайту «Сьогодні» в Комунальній службі перевезень КМДА.

Там додають, що за невиконання цієї вимоги з приватними перевізниками навіть можуть розірвати договір на маршрут.

У комунальних маршрутках «Київпастрансу» встановлювати валідатори почали ще в минулому році, але вони так і не запрацювали.

«Всі наші водії розпущені по домівках. Вони написали заяви на відпустку за свій рахунок. І як ми їх зберемо після завершення карантину – велике питання. Плюс цей адміністративний пресинг з приводу установки валідаторів призведе до зникнення маршруток в місті», – розповів сайту «Сьогодні» Олег Орел, директор компанії перевізника «Транс-сіті».

За його словами, вартість валідатора на одну одиницю транспорту – 1800 євро.

«Нас зобов’язують встановлювати пристрої за свій рахунок. У нашому підприємстві 40 автобусів. Підрахуйте, скільки грошей потрібно нам, щоб їх закупити – 72 тисячі євро. А є підприємства, у яких працює 200-300 автобусів. Поки ми не можемо собі дозволити установку валідаторів. Та й ніхто з колег не може», – додає Олег Орел.

Інші перевізники кажуть, що потрібно вдосконалити саму систему оплати проїзду в маршрутках, наприклад, вирішити, як будуть оплачувати проїзд пільговики і пенсіонери, а потім вже встановлювати валідатори і запускати саму систему в роботу. До речі, до карантину столичні маршрутки перевозили від 900 до 1 мільйона пасажирів у місті.

«Зараз ніхто не знає точну вартість цих валідаторів. Суми називаються різні – і 3, і 5 тисяч доларів за один пристрій. А якщо у мене 20 автобусів – ось і підрахуйте необхідну суму. Це колосальні витрати з урахуванням того, що ми вже майже місяць не працюємо. Всі наші водії написали заяву на відпустку за свій рахунок. Частина з них пішли шукати іншу роботу. Не можу сказати, чи повернуться вони на маршрути після закінчення карантину. Може бути таке, що після зняття карантину маршрутки взагалі не виїдуть на лінії через відсутність водіїв. А якщо ми ще почнемо ставити валідатори, то нам не буде чим платити їм зарплати. Природно, що люди залишаться по селах – полоти картоплю і садити огірки», – розповів нам Микола Бацан, директор компанії з перевезень «Політехавто-Б».

Перевізники відзначають, що в інших містах України установка валідаторів в маршрутках проводилася за рахунок місцевих муніципалітетів і бюджету міста.

«Там компанія, яка обслуговує роботу валідаторів, роздавала їх перевізникам безкоштовно в користування на певних умовах – під договір. Чим ми гірші? Також є багато питань з приводу використання валідаторів в маршрутках. Наприклад, можу вас запевнити, що люди, які будуть заходити в салон через задні двері – взагалі не платитимуть за проїзд. Нам доведеться в кожну маршрутку наймати на зарплату контролера, який буде вимагати від пасажирів оплатити проїзд. Наприклад, «Київпастранс» уже зараз має до 40% втрат від використання валідаторів в автобусах. Хоча їх керівництво заявляє інше, але вони сидять на дотаціях з бюджету і їм все одно. Ми ж повинні виживати. Тому, якщо після завершення карантину нас змусять за свій рахунок ставити валідатори, буде просто катастрофа. Місто просто стане», – розповів нам Олег Орел.

Нагадаємо, що підключення валідаторів проходить через Міський інформаційно-обчислювальний центр (ГІОЦ). Там нам розповіли, що займаються лише підключенням і тестуванням обладнання, яке буде використовуватися на маршрутках для оплати проїзду за єдиним квитком.

«Ми, як технічний оператор, тільки надали маршруточникам-перевізникам технічні умови. А валідатори вони повинні купувати самостійно. Коли вони встановлять обладнання, ми їх підключимо до єдиної системи. Поки до нас звернувся лише один перевізник з проханням протестувати, як працює обладнання», – розповів сайту «Сьогодні» Віталій Козубський, директор ГІОЦ.

Великі перевізники, у яких на різних маршрутах працює 200-250 автобусів, теж поки не встановили валідатори.

«Ми чекаємо закінчення карантину і тоді будемо займатися вирішенням цього питання. Поки робити прогноз, що буде після завершення карантину, важко. Водії дійсно зараз знаходяться у відпустках за власний рахунок. Якщо карантин затягнеться, то є ймовірність, що деякі маршрути доведеться закрити», – розповіли в компанії з перевезень.

Перевізники поки не говорять про можливе подорожчання вартості проїзду в маршрутках (максимальна вартість проїзду до карантину – вісім гривень), але натякають, що їм скоріш за все доведеться йти на такі непопулярні заходи, щоб вижити.

В Комунальній службі перевезень КМДА погоджуються, що для приватних перевізників настали важкі часи, але в той же час наполягають, що встановлювати валідатори для оплати проїзду перевізникам доведеться.

«Поки ніяких послаблень для приватних перевізників не планується. Вони були зобов’язані встановити валідатори. Зараз невідомо, коли закінчиться карантин. Звичайно, якщо він затягнеться ще на місяць, то ситуація тільки погіршиться. Якщо перевізникам навіть дозволять возити в салоні по 10 пасажирів, то вони не захочуть працювати в такому режимі – їм це невигідно. Проблеми можуть виникнути у дрібних перевізників, у яких маленькі автопарки. А великі перевізники, які за рахунок кредитів закупили нові автобуси, навряд чи кинуть свій бізнес через місячний простій», – розповіли нам в службі перевезень КМДА.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: