Ексдиректор оборонного заводу отримав корупційний вирок, а тепер стягує з держави сплачений штраф

Ексдиректор оборонного заводу отримав корупційний вирок, а тепер стягує з держави сплачений штраф
Колишній директор державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» Роман Тимків

У травні Романа Тимківа було визнано винним у декларуванні завідомо недостовірних відомостей

Вищий антикорупційний суд 2 листопада відкрив провадження за заявою адвоката колишнього директора державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» Романа Тимківа, якого у травні антикорупційний суд визнав винним у декларуванні завідомо недостовірних відомостей (ст. 366-1 КК України) і оштрафував на 51 тис. грн.

Про це повідомляє «Главком».

Захисник просить суд скасувати вирок і ухвалити виправдувальний вирок щодо його клієнта через відсутність в діях останнього ознак кримінального правопорушення та відновити конституційні права (крім штрафу, суд позбавив Тимківа права обіймати посади та займатись діяльністю, пов`язаною з управлінням державними підприємствами на три роки).

У своїх аргументах адвокат посилається на свіже рішенням Конституційного суду України від 27 жовтня 2020 року, яким визнано неконституційною ст. 366-1 КК України.

Крім цього, заявник наполягає на тому, щоб Вищий антикорупційний ухвалив рішення, яким зобов`язав би Державну казначейську службу України повернути Роману Тимківу 51 тис. грн сплаченого штрафу.

Антикорупційний суд узяв до розгляду заяву про перегляд судового рішення і призначив засідання на 19 листопада.

Як повідомляв «Главком», Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачувала Тимківа у тому, що він не вніс у свої електронні декларації за 2017-2018 роки ряд даних. Зокрема, не вказав відомості про об`єкт нерухомості, розташований у Відні. Мова йде про частку нерухомості, яка належить на праві власності його дружині. Загальна вартість цього майна, яке було придбано 2011 року, становила 381 тис. євро.

Крім цього, Тимків не відобразив в е-деклараціях компанію Aventa Investment Limited, зареєстровану 2007 року на території Белізу зі статутним капіталом $50 тис. Її кінцевим бенефіціарном був він особисто.

Таким чином, Роман Тимків, будучи суб`єктом декларування, діючи з прямим умислом, подав завідомо недостовірні відомості, що відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а саме на 4,7 млн. грн.

7 травня 2020 року між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та обвинуваченим укладена угода про визнання винуватості. Згідно з нею, до колишнього директора Львівського бронетанкового заводу слід застосувати покарання у вигляді штрафу у розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тис. грн) з позбавленням права обіймати посади та займатися діяльністю, пов`язаною з управлінням державними підприємствами на три роки.

Що цікаво: історія з недекларуванням мала іще третій епізод. Зокрема, в е-декларацію за 2016 рік Роман Тимків також «забув» внести австрійську квартиру дружини і свою іноземну компанію. Однак антикорупційний суд звільнив ексдиректора держпідприємства від кримінальної відповідальності за цим фактом у зв`язку із закінченням строків давності (ст. 49 КК України).

Додамо, що Тимків очолював Львівський бронетанковий завод з жовтня 2015 року до серпня 2018 року.

Нагадаємо, що на початку листопада колегія суддів Вищого антикорупційного суду закрила першу справу, пов'язану з недостовірним декларуванням. Обвинуваченим у цій справі був колишній голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль. Справу було закрито з огляду на те, що кількома днями раніше, 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу України», –  сказано в ньому.

На момент ухвалення КС зазначеного рішення в суді перебувало 17 кримінальних проваджень щодо недостовірного декларування. 

У Конституційному суді пояснили, що скасували електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску органів виконавчої влади.

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що рішення суддів проти антикорупційних органів можуть нести негативні наслідки для європейської інтеграції України.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнавши його рішення про декларування «нікчемним».

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що законопроект президента Володимира Зеленського з пропозицією розпуску суду має ознаки конституційного перевороту.

Партія Голос повідомила про відкриття кримінального провадження проти суддів Конституційного суду через скасування е-декларування за статтею «захоплення влади». Провадження було відкрите після відповідного звернення нардепа партії Ярослава Юрчишина.

За словами очільника НАБУ Артема Ситника, у кримінальних провадженнях Бюро, які були зупинені через рішення Конституційного суду, фігурують і самі судді КСУ.

31 жовтня голова Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі з послами G7 заявив, що скандальні рішення Конституційного суду щодо декларування були прийняті не без зовнішнього втручання. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: