Глава ОБСЄ: ризик війни в Європі зараз найвищий за останні 30 років

Глава ОБСЄ: ризик війни в Європі зараз найвищий за останні 30 років
Збігнєв Рау: очевидно, що ризик виникнення війни в регіоні ОБСЄ наразі вищий, ніж будь-коли за останні 30 років
фото: dpa

Держави-учасниці ОБСЄ сьогодні стикаються з різноманітними загрозами миру та безпеці

Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау назвав загрозу війни у Європі найвищою, ніж будь-коли за останні 30 років. Про це він заявив у четвер, 13 січня, на відкритті засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Очевидно, що ризик виникнення війни в регіоні ОБСЄ наразі вищий, ніж будь-коли за останні 30 років», – сказав він.

За його словами, держави-учасниці ОБСЄ сьогодні стикаються з різноманітними загрозами миру та безпеці.

«Затяжні конфлікти, військова конфронтація, радикалізація, тероризм разом з ерозією режиму контролю за озброєннями, наслідки пандемії Covid-19, значні порушення основних прав та свобод ведуть до зростання невизначеності, непередбачуваності, фрагментації та зростання страхів у наших суспільствах», – заявив чинний голова ОБСЄ.

Рау зазначив, що все це становить виклики для ОБСЄ, яка намагається вигнати війну з Європи. Інструментами для цих спроб ОБСЄ є фундаментальні засади статуту ООН, Гельсінський заключний акт, Паризька хартія для Нової Європи.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року Польща перейняла головування в ОБСЄ від Швеції. Сьогодні у Відні зібралась рада ОБСЄ: говорять про Україну

Фактично це засідання є третім раундом перемовин із Росією щодо деескалації напруженості довкола і в Україні. Сама Україна вперше бере в цих переговорах участь, адже саміт Росія-США 10 січня і засідання Ради НАТО-РФ українських представників не не передбачали. Однак і Штати, і Альянс узгоджували з Україною позиції перед розмовами з росіянами.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов озвучив два головні плани Путіна. Тим часом США визначилися із набором екстрених санкцій у разі вторгнення Росії в Україну.

Напередодні у Сенат США надійшли жорсткі санкції проти Росії, які зачеплять Путіна. Як відомо, у Москві не виключають, що Росія може напасти на Україну. Москва визнала таку ймовірність за двох обставин.

До слова, за підрахунками керівництва ЗСУ, на Донбасі постійно перебуває понад дві тисячі російських військових.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: