Помпео заявив, що США працюватимуть над поверненням Росії в G7

Помпео заявив, що США працюватимуть над поверненням Росії в G7
Майкл Помпео

Демократи вважають, що Росія не має жодного права для участі в роботі «великої сімки»

США працюватимуть над поверненням Росії в G7 наступного року.

Про це заявив держсекретар США Майкл Помпео в інтерв'ю телеканалу Fox59.

Відповідаючи на питання, чи згоден Помпео із заявою президента Дональда Трампа про те, що Росію потрібно запросити назад на саміт G7 наступного року, він підкреслив, що США «повинні це робити».

«Президент вважає, що це те, що ми повинні робити. Я працюю на президента. Звичайно, ми будемо працювати для досягнення цієї мети», - пояснив Помпео.

Тим часом демократи вважають, що Росія не має жодного права для участі в роботі «великої сімки« навіть в якості гостя. Вони надіслали президенту США Дональду Трампу гнівного листа, в якому висловили повну незгоду з його ідеєю про повернення до формату групи G8 з участю Росії; текст листа, опублікований на сайті демократів, виклав у своєму Twitter сенатор Чак Шумер.

«Ми пишемо, щоб висловити нашу рішучу незгоду з відновленням президента Росії Володимира Путіна і Російської Федерації у складі Групи семи. G7 служить економічною радою демократій, покликаних просувати світову економіку відповідно до міжнародного права і спільних цінностей. Росія зараз не має ні демократичних інститутів, ні економічного потенціалу для возз'єднання з Групою семи», – сказано в листі.

Демократи також заявляють, що Росія «не готова вносити продуктивний внесок у зусилля G7», тому навіть при бажанні Трампа формат G8 не може бути відновлено, поки «російський уряд не вживе наочні заходи, щоб показати свою готовність поводитися відповідально як всередині країни, так і за її межами».

Як відомо, G7 є неформальним об'єднанням Франції, США, Великобританії, Німеччини, Японії, Італії та Канади, а також Європейського Союзу. Ці найбільші економічно розвинені світові держави складають 50% глобальної економіки, поділяють спільні цінності свободи і демократії, а також мають колективне прагнення вирішувати найголовніші проблеми світу.

G7 підтверджує існування та значення китайсько-британської спільної декларації 1984 року про Гонконг та закликає уникати насильства».

Нагадаємо, ввечері 24 серпня у французькому Біарріці розпочався саміт лідерів G7.

Також повідомлялося, що поліція застосувала водомети на мітингу противників саміту G7.

У суботу ввечері президенти Франції і США Еммануель Макрон та Дональд Трамп провели у незаплановану зустріч перед початком саміту Великої сімки.

Лідери G7 на саміті у французькому місті Біарріц обговорили безпекову ситуацію в Україні, а також виклики у міжнародній політиці відносно деяких інших країн та регіонів світу.

26 серпня Макрон подарував лідерам G7 наручні годинники з океанського сміття.

Дональд Трамп заявив, що планує організувати наступний саміт G7 на території свого гольф-клубу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: