Проукраїнський архімандрит РПЦ радить поспішати з Об’єднавчим собором, щоб Константинополь не передумав

Проукраїнський архімандрит РПЦ радить поспішати з Об’єднавчим собором, щоб Константинополь не передумав

Говорун закликає українські православні церкви швидко скористатись вікном можливостей, що відкрилось

Професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі, архімандрит церкви Московського патріархату Кирило Говорун в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому Україні варто поспішати з Об’єднавчим собором.

Оскільки зараз через Томос для України чиниться великий тиск, Говорун каже, що наразі ніхто не знає, як довго люди, які приймають рішення щодо України, матимуть сили тримати цю облогу і чинити спротив. «Тому діяти треба щонайшвидше», - впевнений він.

За словами архімандрита, у конфесій православної церкви України раніше не було такого шансу, як зараз для об’єднання. «Вікно можливостей, що тепер відкрилося для українських церков, дає право говорити про це. Невідомо, як довго це вікно буде відкритим, але воно має спонукати українські церкви забути про суперечки, давні образи», - вважає архімандрит.

«Константинополь зробив крок, який вже неможливо анулювати або ігнорувати, - він відновив свою Київську митрополію. Митрополія найбільше відповідає корпоративним інтересам Константинопольської церкви. Але найменше їм відповідає автокефалія. Якби Константинополь мав таку саму мотивацію захищати свої корпоративні інтереси, що демонструють деякі українські церкви, то він би на цьому кроці (відновлення митрополії - «Главком») зупинився і не продовжував іти шляхом до надання автокефалії. Та він досить чітко задекларував, що має намір дати автокефалію, але за умови, що українські церкви об’єднаються», - пояснює архімандрит РПЦ

«Якщо українські церкви і далі виходитимуть зі своїх корпоративних інтересів, не дбаючи про загальний інтерес українських православ’я і суспільства, то ніщо не заважатиме Константинополю повернутися до своїх корпоративних інтересів і залишити все, як є, тобто відновлену Київську митрополію Константинопольського патріархату. У такому разі Константинополь не поспішатиме з наданням автокефалії», - робить висновок Говорун.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія. Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

 

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: