Вітренко сказав, хто запропонував йому очолити «Нафтогаз» та назвав логічним звільнення Коболєва

Вітренко сказав, хто запропонував йому очолити «Нафтогаз» та назвав логічним звільнення Коболєва
Юрій Вітренко каже, що пропозицію очолити «Нафтогаз» він отримав від президента і премʼєр-міністра
Фото: Главком

Юрій Вітренко вважає, що рішення про звільнення Андрія Коболєва було ухвалено у повній відповідності до законодавства

Звільнення голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва є логічним, оскільки держава, як акціонер має реагувати на неефективну роботу менеджменту компанії. Про це в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» заявив новопризначений глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Він зазначив, що компанія вперше з 2015 року зазнала збитків у 19 млрд гривень, при тому, що на початку року «Нафтогаз» подав фінплан, який передбачав 11 млрд грн прибутку.

«Коли ти подаєш фінплан і обіцяєш щось, а потім замість запланованих 11 млрд грн прибутку ти отримуєш 19 млрд грн збитку, то це призводить до того, що твій власник реагує. Тим більше, що прибуток «Нафтогазу» – це дивіденди, які отримує держава, і бюджет на них розраховував, а тепер не отримає», – зазначив в.о. міністра.

Вітренко також нагадав, що минулого року «Нафтогаз» вперше за багато років отримав з держбюджету компенсацію у 32 млрд грн за режим спецзобовʼязань (постачання населенню енергоресурсів за пільговими цінами), і тому «легко уявити, який би був збиток без цього».

Також він вважає, що рішення про звільнення було ухвалено у повній відповідності до законодавства, оскільки загальні збори – вищий орган компанії, який може ухвалювати будь-які рішення. «Кабінет міністрів мав всі юридичні підстави, права і можливості, щоб ухвалювати рішення і, відповідно, звільнити главу правління», – заявив Вітренко.

Крім того, Вітренко додав, що пропозицію очолити «Нафтогаз» він отримав від президента і премʼєр-міністра.

«Це не було моєю ініціативою. Просто коли стало зрозуміло, що план призначити мене першим віцепремʼєром – міністром енергетики через обʼєктивні і субʼєктивні причини не вдається реалізувати, тоді керівництво країни – і президент, і премʼєр-міністр – запропонували розглянути такий варіант», – сказав Вітренко.

Вибір своєї кандидатури на нового голову «Нафтогазу» пояснив тим, що напрямки, які він курував на посаді виконавчого директора компанії – запуск реверсу і диверсифікація поставок газу, відносини з «Газпромом», Стокгольмський арбітраж – були успішними.

Напередодні ввечері Вітренко попрощався з Кабміном.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади глави правління НАК «Нафтогаз України». На його місце призначили попереднього в.о. обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка.

Кабінет міністрів заявив, що офіційною причиною звільнення Коболєва стала його незадовільна робота.

У свою чергу Коболєв заявив, що дізнався про своє звільнення із новин та відповідного заяви не писав.

За інформацією Bloomberg, звільнення Коболєва ускладнить переговори України з МВФ.

Раніше виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко написав листа на ім'я прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, в якому запропонував прем'єру звільнити керівника НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, а разом із ним – й усіх членів наглядової ради державної компанії.

Напередодні «Нафтогаз» відзвітував про мільярдні збитки у 2020 році. Водночас, 29 квітня в сесійній залі парламенту повинні голосувати за призначення нового міністра енергетики. На його посаду пропонують віце-президента НАЕК «Енергоатом» Германа Галущенка.

28 квітня Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав кандидатуру Германа Галущенка на посаду міністра енергетики за подання прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: