Турецький гамбіт Ердогана

тема тижня
Турецький гамбіт Ердогана
Путін так довго вдавав із себе короля, що не помітив, як останні 500 днів перетворився на геполітичного пішака
фото з відкритих джерел

Москва в істериці від останніх кроків Анкари

8 липня, на 500-й день війни президент України Володимир Зеленський опублікував відео безпосередньо з так званого сакрального для росіян місця. Того самого, володіння яким означає «володіння навіть не Чорним морем, а світом».

Турецький гамбіт Ердогана фото 1

Одночасно РФ зазнала ще одного чорноморського удару, який  біснувата пропаганда охрестила «тотальною зрадою Ердогана». Йдеться про повернення героїв-«азовців» з Туреччини до України. 

Із Туреччини повернулися додому командири оборони «Азовсталі». Воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега
Із Туреччини повернулися додому командири оборони «Азовсталі». Воїни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега
фото: офіс президента

Розпач на пропагандистській шкалі коливався від слів Пєскова «нас не попередили, це порушення наявних домовленостей» до «Ердогана нагнули в НАТО», «Зеленський його розвів». Зрештою усе звелося до того, що на «азовців» – плювати, на «слово Туреччини» – також».

Турецький гамбіт Ердогана фото 2

Насправді, аж ніяк не плювати. Адже повернення наших героїв – лише символічний (хоча і яскравий) ляпас Анкари Москві. 

Так, у Росії негайно повернулися до обговорення, навіщо «цар» виміняв свого кума Медведчука на українських «нацистів». І до визнання того факту, що з поверненням «азовців» до України, її так звану «денацифікацію», як і «демілітаризацію», вже також можна вважати «успішно» досягнутою ціллю СВО. Жартують, звісно, але розпач навіть більший, ніж під час пригожинського заколоту, коли офіційної команди з Кремля як реагувати не надходило. 

Термінова розмова голів МЗС 9 липня ще більше загострила ситуацію. Лавров у бесіді з Хаканом Фіданом вказав «на деструктивність курсу на продовження постачання Туреччиною військової техніки Києву».

І ось це вже не символічне. Нагадаємо, протягом останніх днів стало відомо, що:

  • Україна незабаром отримає від Анкари САУ T-155 Firtina. (Це перша публічна заява про постачання ЗСУ турецької 155-мм артилерії. Раніше постачалися лише відповідні боєприпаси).
  • Україна підписала з Туреччиною меморандум про співпрацю щодо розвитку виробництва різних типів БПЛА.
  • Ердоган заявив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.
  • Також, за його словами, «несправедлива війна Росії ведеться всупереч міжнародному праву, а його країна з часів окупації Криму виступає за територіальну цілісність України».
  • Також він зазначив: «Ще однією важливою причиною, чому Туреччина з впевненістю дивиться у майбутнє України — те, що кримські татари завзято ведуть боротьбу за свободу своєї країни».

Лавров ритуально пригрозив Фідану, що «відповідні кроки можуть призвести до негативних наслідків». Але у московські залякування зараз вірять хіба що в Будапешті. Туреччина розіграла свій гамбіт (жертва малим для отримання стратегічної переваги) і, хочеться вірити, доведе свою частину великої світової партії на «геополітичній шахівниці» до загальної перемоги над Росією. І це цілком зрозуміло: Путін так довго вдавав із себе короля, що не помітив як за ці 500 днів перетворився на пішака.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: