Гайтана обурила шанувальників новою російськомовною публікацією

Гайтана обурила українців російськомовним дописом
фото: Gaitana Essami, Facebook

Гайтані нагадали, що вона публічна особа і повинна спілкуватися державною мовою

Українська співачка Гайтана опинилася в епіцентрі скандалу, розмістивши в Instagram допис російською мовою.

«Ціную життя і ще більше люблю рідних. Я купила першу квітку за два з половиною роки… Це повертає мені відчуття дому. А що вам повертає відчуття дому?», – написала артистка.

Українська співачка Гайтана опинилася в епіцентрі скандалу, розмістивши в Instagram пост російською мовою
Українська співачка Гайтана опинилася в епіцентрі скандалу, розмістивши в Instagram пост російською мовою
скриншот допису Гайтани у Instagram

Цей допис співачки російською мовою викликав обурення в мережі.

«Прикро читати вас російською», – відреагувала редакція «Музвару».

«Гайтано, а чому все російською?», – поцікавилися в коментарях.

«Тому що в мене багато рідних і близьких людей, які спілкуються зі мною різними мовами: українською, російською, німецькою, англійською, французькою. Я люблю, поважаю й обираю людей для себе тільки завдяки їхнім вчинкам», – написала співачка.

«А я поважаю людей, які під час війни переходять на українську мову. Особливо коли це стосується публічних особистостей. Щось ви мене розчарували цим дописом», – відповіла співачці фоловерка.

«Вам не здається, що почати спілкуватися в Україні українською мовою – це буде гарний вчинок? Мова – це культурний код нації, і своїм прикладом ви продовжуєте толерувати мову ворога і зросійщувати наше суспільство», – написала українська журналістка Наталія Тур.

«Якби ви були польською співачкою, і Росія б вторглася в Польщу, а ви продовжували спілкуватися зі своїми польськими шанувальниками російською, впевнений, що вас би закидали коментарями на кшталт «ruska kurwa». Просто поляків принциповіші за українців. І наступного дня ваша популярність в Польщі впала б до нуля. І байдуже було б всім, що у вас багато рідних російськомовних людей. Ви публічна особа... Та ви або забули про це, або забули, що ви українська співачка, а в Україні війна. І не розумієте, що мова, це один з тих факторів, які ворог намагається знищити сотні років. Схоже, історії України ви не знаєте», – написав виконавиці фоловер. 

«Шановна Гайтано, а ваші знайомі та рідні слухають ваші пісні? Розуміють їх? В інстаграмі давно є функція моментального перекладу, якщо вони прям зовсім не розуміють української. Цим дописом ви показуєте нам, вашим українським шанувальникам, що ментально та культурно ви на іншій стороні. З ними, а не з нами. Ба більше, ви робите ще гірше. Ви нормалізуєте знаходження культурно та ментально разом з росіянами. Як мені тепер слухати ваші пісні, розуміючи, що ваша україномовність - це брехня та маркетинговий хід?», – відреагував на російськомовний допис Гайтани її прихильник.

Українці закликають Гайтану писати державною мовою
Українці закликають Гайтану писати державною мовою
скриншот коментарів
Гайтані дорікнули, що вона забула про те, що вона українська співачка
Гайтані дорікнули, що вона забула про те, що вона українська співачка
скриншот коментарів
Українців обурив допис співачки мовою ворога
Українців обурив допис співачки мовою ворога
скриншот коментарів

Врешті-решт Гайтана вирішила покінчити з хейтом на сторінці, закликавши фоловерів послуговуватися «мовою любові», однак російськомовний допис, який підняв хвилю обурення, співачка не видалила. 

«Друзі, будь ласка, не сваріться. Нехай мова любові, яка йде від наших сердець, допомагає, рятує та обʼєднує нас», – написала виконавиця. 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от GAITANA (@gaitanamusic)

Варто відмітити, що Гайтана не є активною дописувачкою у мережі Instagram. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну співачка опублікувала усього лише 20 дописів. Перші три після 24 лютого 2022 року були присвячені подіям в Україні, після того Гайтана про війну не згадувала жодного разу. У грудні 2023 року Гайтана вітала свого коханого з Днем народження російською мовою, але тоді її допис не викликав такого обурення серед українців, як зараз. 

Нагадаємо, 7 червня уряд затвердив перелік мов нацменшин, яким загрожує зникнення. Про це повідомила пресслужба Кабміну. Постанова уряду була потрібна для імплементації Закону про національні меншини.

Серед списку – мови корінних народів, зокрема кримськотатарська, караїмська та кримчацька. На території України, як уточнює Кабмін, зародилися урумська та румейська мови надазівських греків.

До слова, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав законопроєкт про застосування англійської мови в Україні. Про це він повідомив у себе в Facebook.

Читайте також: Як суд поновлював Фаріон на посаді? Оприлюднені деталі рішення, про які ніхто не говорить

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: