Автофіксація порушень правил дорожного руху: юрист пояснив, чому суд може скасувати штраф

Автофіксація порушень правил дорожного руху: юрист пояснив, чому суд може скасувати штраф
Ймовірно, система автофіксації порушень ПДР запрацює в Україні з 1 червня

За словами юриста, залучення до відповідальності водія, чиє порушення ПДР зареєстровано камерами, суперечить Конституції

Штрафи, які українським водіям будуть виписувати через систему автофіксації порушень правил дорожнього руху (ПДР), можна буде успішно оскаржити в суді.

Про це заявив автоюрист Богдан Глядик, пише today.ua.

За словами юриста, залучення до відповідальності водія, чиє порушення ПДР зареєстровано камерами, суперечить Конституції. Щоправда, ця теза вірна тільки в тому випадку, якщо повідомлення про штраф отримає власник автомобіля, а порушить правила зовсім інша людина.

В Україні до 2010 року працювала така ж система автофіксації порушень ПДР. Суди тоді були завалені позовними заявами автомобілістів, які вважали, що їх неправильно оштрафували. Одна з таких справ дійшла до Конституційного Суду, і він постановив, що не можна штрафувати власника автомобіля, якщо не він сидів за кермом під час порушення ПДР, адже це суперечить Конституції.

Ймовірно, система автофіксації порушень ПДР запрацює в Україні з 1 червня. Автомобілісти, які їздять на чужих автівках, повинні отримати статус «належного користувача». В іншому випадку штраф за порушення правил дорожнього руху буде приходити справжнім власникам.

Як відомо, система автоматичної фотовідеофіксації мала б розпочати роботу 1 травня, але її відклали через карантин.

Нагадаємо, 12 березня у Києві запрацювало 20 камер відеофіксації дорожнього руху.

«Главком» розповідав, як здійснюватиметься контроль дорожнього руху і що очікує на порушників.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: