Через брак українських робітників на полях Фінляндії згнили мільйони кілограмів полуниці

Через брак українських робітників на полях Фінляндії згнили мільйони кілограмів полуниці
Війна в Україні завдала збитків фінським аграріям
фото з відкритих джерел

Аграріям із Фінляндії довелося оперативно шукати нових працівників

Близько двох мільйонів кілограмів полуниці в 2022 році залишилися гнити на полях Фінляндії. Ягоди не зібрали через нестачу працівників, повідомляє Seeds.

Раніше приблизно 70% сезонних робітників на збір ягід приїжджали саме з України. Війна внесла корективи у процес сезонної трудової міграції та фінські фермери зазнали істотних збитків.

Аграріям із Фінляндії довелося оперативно шукати нових працівників. Загалом на плантаціях залишилися незібраними 10-15% суниці садової – це приблизно два мільйони кілограмів.

Наприклад, ферма Alanteen Tila у Пайміо щорічно вирощує 250 тонн садової суниці. Незібраною залишилося близько чверті врожаю, а саме 50-60 тонн, повідомляє mind.ua.

«Усе літо ми шукали робочу силу, як збирачів, так і продавців, і я чув, що багато підприємців говорили, як важко було знайти співробітників», – розповів генеральний директор Alanteen Tila Аарні Аланне.

За словами директора фінської Асоціації садівників та ягідників Міїка Іломякі, ситуація не є критичною, адже фермерам по всій країні вдалося зібрати понад 85-90% урожаю.

Нагадаємо, український парламент ухвалив в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості.

Як відомо, з початком війни в Україні кількість вакансій різко зменшилася, а резюме – побільшало. Кожен другий українець або втратив роботу, або отримує не довоєнний розмір заробітної плати.

Читайте такожНове трудове законодавство: що суттєво зміниться для працівників

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: